@ SAJL - Suomen amerikkalaisen jalkapallon liitto ry
Jalkapallon MM-kisoista ja kesäolympialaisista tiedetään, että ne ovat maailman suurimmat urheilutapahtumat. Mutta harvempi osaa kertoa, mikä on kolmanneksi suurin. Se on niin ikään neljän vuoden välein pelattava rugbyn World Cup.
Amerikkalainen jalkapallo ( usein lyhyesti eli ’jalkapallo’) on Pohjois-Amerikassa 1800-luvun lopussa kehitetty joukkueurheilulaji, joka on Yhdysvalloissa perinteistä suositumpi palloilulaji.
Voit seurata vain valitsemiasi amerikkalaisen jalkapallon-otteluita ja kuulla hälytysäänen aina tilanteen muuttuessa.
Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry
Amerikkalainen jalkapallo, tuttavallisemmin jefu (jenkkifutis), on nurmikenttien shakkia. Toisin kuin shakissa, missä yhtä nappulaa liikutetaan vuorotellen, jefussa kaikki 22 pelaajaa kentällä liikkuvat samanaikaisesti.
Olemme suomalainen livescore tulospalvelu ja mukana amerikkalaisen jalkapallon valikoimassamme myös Suomi.
Kaudella 2025 Vaahteraliigaan osallistuu kahdeksan joukkuetta. Vaahteraliigan pelikausi alkaa kesäkuun alussa ja päättyy syyskuun alussa pelattavaan -nimiseen liigan loppuotteluun. Kaudella 2025 Vaahteramalja pelataan . Vaahteramaljan voittajajoukkue on amerikkalaisen jalkapallon Suomen mestari.
Rugby eroaa Suomessa tutummasta soikean pallon pelistä, amerikkalaisesta jalkapallosta, monessa suhteessa. Näkyvin ero on suojusten puuttuminen. Rugbyn säännöt sallivat ainoastaan kypärän, hartiasuojat, alasuojat ja säärisuojat. Suojusten tulee kuitenkin olla molemmilta puolilta pehmeät, ja puristuksissa alle 0,5 cm paksut. Vaatteet ovat kestäviä, sillä niiden tulee kestää repimistä. Kengät muistuttavat jalkapallonappiksia. Nappulan maksimikoko on 18 mm. Toinen merkittävä ero amerikkalaiseen jalkapalloon on peliaika. Kun jenkkifudiksessa pelaaja kaadetaan tai tyrkätään ulos pelialueelta, peli katkeaa. Rugbyssa taas noudatetaan eurooppalaista juoksevaa peliaikaa.
NFL tulokset, livescore tulospalvelu
Peliaika on 2 x 40 minuuttia sekä tuomarin antama lisäaika. Pallon joutuessa ulos sivurajasta seuraa sivurajaheitto. Jos taas pallon kantaja joutuu taklatuksi kentällä syntyy jompikumpi aiemmin mainituista rykelmistä: ruck – pallon kantaja on maassa, tai maul – pallon kantaja on pystyssä. Yksi selvä ero jenkkifudikseen on myös syöttöpelissä. Amerikkalaisessa jalkapallossa on sallittua syöttää eteenpäin kerran kutakin yritystä kohden. Rugbyssa pallolinja on paitsiolinja, joten vain pallon takana oleville pelaajille voi syöttää. Pallon heitto eteenpäin on kiellettyä, mutta eteenpäin saa potkaista, joko itselleen tai jollekin joukkuekaverille, joka oli potkun lähtiessä pallon takana. Vielä yksi merkittävä ero näiden kahden lajin välillä on itse peliväline eli pallo. Amerikkalainen jalkapallo on pienempi kuin rugbypallo ja siinä on suipommat päät. Se on suunniteltu heittämistä silmällä pitäen. Rugbypallo ei tarvitse heitto-ominaisuuksia ja on siksi suurempi ja linjoiltaan pyöreämpi.
Livetuloksiin pääset suoraan Livescore linkistä
Amerikkalainen jalkapallo on ilmatäytteinen noin 28 cm pitkä, ympärysmitaltaan noin 56 cm ja päällystetty nahalla. Valkoiset nauhat auttavat tarttumaan paremmin palloon ja helpottavat heittämistä.
Ottelut Sarjat Tilastot Taulukot
Vuonna 1873 amerikkalaisessa jalkapallossa ryhdyttiin turvallisuuden takaamiseksi käyttämään kahta tuomaria, joiden määrä vuoteen 1983 mennessä nousi jo seitsemään.
Livejalkapallotulokset, tulokset, ottelut, uutiset ja tilastot
Jo Britteinsaarten esimuodoista lähtien jalkapallo oli luonteeltaan ollut hyvin väkivaltainen peli, minkä hengen mukaisesti amerikkalaisessa jalkapallossa kiellettiin kaikenlaiset metallia sisältävät vaatteet ja varusteet vuonna 1894. Varusteissa on tapahtunut kehitystä, kun erilaisia suojavarusteita on sallittu loukkaantumisten estämiseksi. Vuonna 1890 pelaajien ainoa päänsuoja oli heidän kasvattamansa pitkät hiukset sekä nahkainen nenäsuoja. Vuonna 1896 otettiin käyttöön ensimmäiset nahasta valmistetut päänsuojukset, jotka kehittyivät ajan myötä korvaläpillä varustetuiksi lippalakeiksi. Nykyistä muistuttava metallinen suojakypärä esiteltiin vuonna 1917. Pakollisiksi kypärät tulivat yliopistopeleissä vuonna 1939 ja :ssä vuonna 1943. Nykyisin alan liitot suosittelevat muun muassa pakollisten varusteiden valvontaa, että pelaajilla on asianmukainen varustus pelissä.
Brno Sigrs live-pisteet, aikataulu, tulokset
Amerikkalaisessa jalkapallossa on lukuisia eri pelipaikkoja ja rooleja. Tärkeimmät erot ovat hyökkäys- ja puolustuspelaajien välillä. Sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa on lukuisia eri rooleja eri pelaajille. Hyökkäyksen ”aivot” on pelinrakentaja (QB) joka vastaanottaa aloitussyötön hyökkäyksen linjan keskimmäiseltä mieheltä eli (C) ja käynnistää pelin. Pelinrakentaja voi joko antaa pallon (HB/FB), joka etenee palloa kantamalla. Pelinrakentaja voi myös heittää pallon (WR) tai . Pelinrakentajalle vaihtoehtona voi olla oma juoksu pallon kanssa. koostuu viidestä pelaajasta. Näiden pelaajien tehtävä on avata puolustukseen juoksuväylä keskushyökkääjälle tai tehdä heittopeleissä suojausta pelinrakentajalle. Eri hyökkäysmuodostelmissa eri pelaajien käyttö vaihtelee runsaasti, ja jopa kahdella saman pelipaikan pelaajalla rooli voi olla erilainen.
Amerikkalainen jalkapallo, Helsinki
Amerikkalaisen jalkapallon pelaajien aivotärähdyksistä on kannettu huolta yhtä kauan kuin lajia on harrastettu. 1950-luvulla tieteessä vallitsi jo selvä yksimielisyys toistuvien aivotärähdysten seurauksista. Toistuvat päähän kohdistuvat iskut voivat aiheuttaa . Tämä sairaus on yleinen mm. nyrkkeilijöillä, jääkiekkoilijoilla ja amerikkalaisen jalkapallon pelaajilla.
10 239 tykkäystä · 577 puhuu tästä · 26 oli täällä
Sittemmin puhe aivotärähdyksistä on häipynyt kuulumattomiin. NFL on pyrkinyt vähättelemään näitä riskejä omilla tutkimuksillaan. Huomiota on pyritty siirtämään toisaalle kalliilla Ammattilaisurheiluun sidoksissa olleet asiantuntijat ovat vaatineet vuosikymmenten mittaisia tutkimuksia ja ennenkuulumattoman korkeatasoisia todisteita sairauden puolesta, mikä kriitikoiden mukaan on vain hämärtänyt asiaa ja vienyt taudin tuntemusta taaksepäin. Lääketieteen historioitsija Stephen Casper uskoo, että amerikkalaisesta jalkapallosta ei voida koskaan kehittää neurologisessa mielessä turvallista. Samalla laji on niin olennainen osa amerikkalaista kulttuuria, ettei sitä voida kieltääkään.