Hyvä aika maratonilla riippuu juoksijan tasosta


Tavotteena ensi keväänä täys maraton. Mikä olis huippu aika alottelijalle? Mitään urheilu taustaa ei ole ja lenkkeilyäkin harrastanu vähän. Elämän tavat on huonot, mut jos ne parantuis ku treenin alottas... Ikää on 26 v ja siitä ajasta ainaki puolet olen tupakoinut säännöllisesti. Ylipainoa ei ole, mut ehkä semmone orastava kaljamahan alku kuitenkin :(
Kova hinku olis juosta, kun viikko sitten vähäisellä treenillä puolimaraton aika oli 1.40.


Maratonille ei harjoitella juoksemalla maratoneja. Kaltaiselleni kuntoilijalle on riittänyt maratonin verran kilometrejä viikossa. Joillakin viikoilla olen saattanut juosta 50-60 kilometriä.

Kukaan meistä ei varsinaisesti valmistautunut maratonille, vaan jokainen juoksi kesän aikana miten mieli teki ja aikatauluihin sopi. Päivä lähestyi uhkaavasti, mutta onneksi jengi oli sitoutunut tähän tempaukseen eikä lähtenyt viime hetkellä perumaan – kaikki olimme samassa liemessä.

Miten paransin maratonaikaani 40 minuuttia vuodessa -

Maratonille harjoitellessa pitää muistaa, että riittää, kun on maratonpäivänä maratonkunnossa. Maratonia ei tarvitse jaksaa juosta päivääkään aikaisemmin. Pitkäkestoisessa projektissa määränpää voi hämärtyä tai mieli tulla malttamattomaksi. Jokainen lyhytkin lenkki vie kohti päämäärää.

Maratonille valmistautuminen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Jos et ole koskaan aikaisemmin juossut, ei maratonia kannata ottaa ensimmäiseksi tavoitteeksi, vaan aloittaa kisaaminen esimerkiksi 5 tai 10 km juoksutapahtumalla. Myös puolimaratonin juoksemista kannattaa kokeilla ennen maratonin starttiviivalle astumista. Mikäli juokset jo muutenkin, on yleensä muutaman kuukauden intensiivisempi treenijakso sopiva aika maratonille valmistautumiseen.

Juoksutreenit on hyvä aloittaa maltilla, jotta vältytään turhilta rasitusvammoilta. Alussa lenkit kannattaa pitää lyhyempinä ja kasvattaa matkaa ja kestoa maratonin lähestyessä. Lisäksi välissä on hyvä pitää kevyempiä treeniviikkoja, jotta kroppa ehtii palautua kasvavista juoksumääristä. Jos yksin treenaaminen tuntuu tylsältä, juoksukoulusta saa motivaatiota ja seuraa treeneihin.

Tammikuussa juoksin pääosin puolisoni kanssa, joka oli juossut säännöllisesti kaikki nekin vuodet, kun itse olin välillä vihannut juoksua, välillä rakastanut sitä eli kuopukseni, 6, syntymän jälkeen juoksu oli ollut takkuista. Kympin juoksemiseen kului aikaa noin 1 h 10 minuuttia ja se tuntui raskaalta, nihkeältä, inhottavaltakin. Hyvä olo saavutti minut vasta lenkin jälkeen ja jatkuvasti mietin, miksi kiusaan itseäni juoksemalla, koska se tuntuu niin kauhealta! Jossain pohjalla oli kuitenkin kipinä ja muisto siitä, mitä juoksu voisi olla, ja se kantoi minuakin eteenpäin. Vaikka olimme joulunpyhinä ostaneet paikat Tukholman maratonilta, ajattelin vielä, että kesäkuun alkuun on aikaa ja juoksin lenkin kerran viikossa, noin 40 kilsaa kuussa.


Nyt on hyvä aika ilmoittautua Vaasa Maratonille

Erilaiset juomakokeilut on myös syytä ajoittaa tähän ajankohtaan ja jos juoksun aikaista juomista ei ole vielä tullut opeteltua, nyt ovat viimeiset viikot käsillä asian oppimiseksi. Nyrkkisääntönä on, että puolimaratonin pystyy hyvin juoksemaan pelkän veden turvin mutta pidemmillä matkoilla on hyvä totutella johonkin energialisään esim. juoman tai geelin muodossa. Järjestäjien tarjoama juomavaihtoehto on syytä selvittää etukäteen ja totutella siihen tai suunnitella omien juomien toimittaminen huoltopisteisiin. Ilmasta riippuen miniminä juomisen suhteen voidaan pitää puolen tunnin välein 1- 2 desiä pieninä kulauksina nautittuna. Vatsa vaatii tähänkin totuttelua, mitä ei kannata jättää itse H-hetkeen.

Millä kisavauhdilla maratonille


Ensimmäinen maraton. Vaikkakin omatoimisesti juostuna, mutta silti. Ihan ensimmäisenä haluan todeta; hitsi mä tein sen! Selviydyin! Ja nyt kyllä aion todellakin olla ylpeä itsestäni ja saavutuksestani. Täysimittainen maraton on mielestäni saavutus jo siinä vaiheessa, kun pääsee yhtenä kappaleena maaliin.

Mikä on hyvä aika ensimmäiselle puolimaratonillesi

Suuri osa juoksijoista treenaa liian kovaa. Maratonin treenijaksoon toki kuuluvat myös kovat treenit, mutta niitä tulisi olla korkeintaan 20 % treeneistä – yleensä siis 1–2 kovaa treeniä viikkoon. Kovat treenit voivat olla esimerkiksi eri mittaisia intervalleja, tasavauhtisia vauhtikestävyyslenkkejä tai mäkivetoja. Näissä vaihtelevuus pitää yllä mielenkiintoa. Yksi lempitreeneistäni on juosta pyramidina seuraavat vedot 2–3 minuutin palautuksilla: 800 m, 1000 m, 1600 m, 2000 m, 1600 m, 1000 m, 800 m. Alussa tämän treenin voi vaikka puolittaa. Lisäksi testailen maratonin kisavauhtia pitkin treenikautta juoksemalla 5–10 km mittaisia kisavauhtisia lenkkejä. Muista aina lämmitellä hyvin ennen kovia treenejä: voit esimerkiksi hölkätä 10 min ja tehdä perään juoksulihaksia aktivoivia askelkyykkyjä, polvennostojuoksuja ja loikkia.

Kuinka paljon maratonille pitää treenata? 12 viikon ihme, 2. osa

2001 juoksin vain puolimaratonin ja syksyllä kylkiluiden liitoskohdat tulehtuivat. Lopetin juoksun. Aloitin uudelleen 2006 ja tähtäin Tukholman maratonille 2007, johon ilmoittauduin. Kk ennen tapahtumaa tuli sydänlihaksen tulehdus ja juoksu oli pakko jättää taas. 2009 aloitin uudestaan ja tähtäsin syksyn Espoon Rantamaratonille. Tavoite oli juosta 3.45, mutta en tajunnut juoda kisan aikana kuin vähän ja lisäksi jälkeenpäin ajateltuna en ollut huomioinut sitäkään, että hiekkapintainen reitti syö voimia enemmän. Katsoin vain väliaikoja ja sammuin totaalisesti 34 km kohdalla. Energiat loppuivat kesken ja kärsin nestehukasta. Raahauduin maaliin ajassa 4.09, viimeiseen vitoseen oli mennyt yli 40 minuuttia. En tajunnut tuon jälkeen juosta syksyllä mitään alimatkan kisaa, vaan talvi meni pettymyksen merkeissä, mietin onnistunko koskaan. Seuraavana keväänä Rotterdamissa tavoittena oli jälleen 3.45, mutta kun footpod näytti väärin, olinkin juossut alussa liian kovaa. Siinä oli hyvä porukka, joten en viitsinyt himmailla, vaan päätin mennä samaa vauhtia ja olin lopulta maalissa ajassa 3.33. Kaikki meni oikeastaan nappiin ja paransin enkkaani noin puoli tuntia. Onnistumiset 2, epäonnistumiset 2.

Arttu Vattulainen ja maraton: paras aika Suomessa 13 vuoteen

Maraton perustuu kreikkalaisen (n. 484–425 eaa.) kuvaamaan kertomukseen, jossa lähettivät hakemaan apua taisteluun vastaan. Herodotoksen mukaan Feidippides oli perillä Spartassa (225 kilometrin päässä) seuraavana päivänä. Spartalaiset eivät voineet uskonnollisista syistä heti lähteä ja myöhästyivät taistelusta. Ateenalaisten onnistui kuitenkin pysäyttää persialaisten eteneminen . Taistelun jälkeen ateenalaiset palasivat juosten kotiin varmistaakseen, ettei Persian laivasto hyökkää Ateenaan. Myöhemmissä versiossa kaksi juoksumatkaa on sekoitettu toisiinsa: (n. 46–120) siteerasi tutkielmassaan sittemmin kadonnutta (n. 387–312 eaa.) teosta, jossa Thersippos-nimisen juoksijan kerrottiin juosseen Ateenaan kertomaan voitosta ja kuolleen saavuttuaan perille. (n. 125–180) kertoi saman version, mutta hän oli vaihtanut nimen taas Feidippideeksi. Herodotoksen kirjoittaessa Marathonin taistelusta oli kulunut 30–40 vuotta, joten hänen kertomuksensa saattaa perustua tositapahtumiin. ja muut nykyaikaisen olympialiikkeen perustajat pohjasivat modernin maratonin vuonna 1879 kirjoittamaan runoon , jossa matka oli taas Marathonista Ateenaan.

Maratonille valmistautuminen – opas matkalle

on mielestäni 2 tunnista 2h30 minuuttiin. Alle kahden tunnin on hyvä aika ja yli kaksi ja puoli tuntia heikohko aika. Useimmat sunnuntaijuoksijanaiset sijoittuvat ajallaan tuohon puolen tunnin haarukkaan.