Visualisoinnin laskutoimitukset ovat tällä hetkellä esikatselussa.


Laskutoimituksissa on tärkeää erottaa prosentti ja prosenttiyksikkö, joita usein puhekielessä ja uutisoinnissakin käytetään epätarkasti.


Huomaa, että vähennyslaskussa lainaat luvun 2 eli luvun (10)2.

Palautetaan mieleen tutut merkkisäännöt ja laskulait. Kerto- ja jakolaskussa kahden samanmerkkisen luvun laskutoimitus on positiivinen ja kahden erimerkkisen negatiivinen. Tämän seurauksena kerto- ja jakolaskun tulos on positiviinen, kun negatiivisten tekijöiden lukumäärä on parillinen. Vastaavasti kerto- ja jakolaskun tulos on negatiivinen, kun negatiivisia tekijöitä on pariton määrä.

Lisäksi visualisoinnissa näytetään visuaalinen laskutoimitus:

Erotus voidaan muuttaa summaksi, sillä vähennyslasku on sama kuin vastaluvun lisääminen: $3-4 = 3+(-4).$ Summa voidaan muuttaa erotukseksi, sillä yhteenlasku on sama kuin vastaluvun vähentäminen: $3+4 = 3-(-4).$

Seuraavista artikkeleista voi olla hyötyä, kun opettelet ja käytät visuaalisia laskutoimituksia:

Visualisoinnin laskutoimitukset ovat tällä hetkellä esikatseluvaiheessa, ja esikatselun aikana sinun tulisi olla tietoinen seuraavista huomioita olevista seikoista ja rajoituksista:

Oletetaan, että haluat luoda vuositason laskutoimituksen, mutta et ole varma DAX-kaavan rakenteesta tai et tiedä, mistä aloittaa. Onneksi voit kuitenkin luoda pikamittarin käyttämällä Muutos vuodesta toiseen -laskutoimitusta ja katsomalla, miten se näkyy visualisoinnissasi ja miten DAX-kaava toimii. Sen jälkeen voit joko tehdä muutoksia suoraan DAX-kaavaan tai luoda samankaltaisen mittarin, joka vastaa tarpeitasi ja odotuksiasi.


Binäärilukujen laskutoimitukset

Käytä vain alla olevassa taulukossa mainittuja visuaalisia laskutoimituksia. Muut visuaalisten laskutoimitusten tietyt funktiot on tarkoitettu sisäiseen käyttöön vain tällä hetkellä, eikä niitä tulisi käyttää. Katso alla olevasta taulukosta kaikki päivitykset funktioista, jotka ovat käytettävissä tämän esikatselun edetessä.

Vinkkejä sanallisten tehtävien laskutoimituksen löytämiseen.

Havainnollistamisessa voidaan käyttää apuna esimerkiksi laskukiekkoja ja lukusuoraa. Konkreettisen materiaalin avulla voidaan myös havainnollistaa vaihdantalakia; esimerkiksi 5 + 1 = 6 ja 1 + 5 = 6. Lasta voidaan pyytää miettimään, kumpi laskuista on helpompi laskea. Yhdessä konkretisoidaan, kuinka numerot voidaan yhteenlaskussa vaihtaa toisinkinpäin.

Laske allekkain seuraavat laskutoimitukset.

Kokonaislukujen yhteen- ja vähennyslaskua voi havainnollistaa lukusuoralla. Positiivisen luvun lisääminen tarkoittaa, että lukusuoralla liikutaan oikealle:

Hauska ja helppo tapa oppia yhteenlaskua.

Visualisoinnin laskutoimitukset sisältävät myös joukon funktioita, jotka koskevat vain visuaalisia laskutoimituksia. Monet näistä funktioista ovat helpompia käyttää DAX-funktioiden window pikanäppäimiä.

Olkoon . Tällöin ovat voimassa seuraavat laskulait:

Luvut 6–10 voidaan opettaa jo alusta alkaen viiden kautta, jolloin myös laskut 5 + luku 1–5 tulevat tutuiksi. Taitoa osittaa luvut 6–10 viiden kautta voidaan käyttää myöhemmin hyväksi, kun yhteenlaskettavat ovat yhtä suuria tai suurempia kuin viisi (ks. tarkemmin kohta ). Laskuja 5 + 1, 5 + 2, 5 + 3, 5 + 4 ja 5 + 5 voidaan havainnollistaa hyvin sormilla tai kaksivärisillä laskukiekoilla. Sormilla lukumääriä näytettäessä lukumäärä 5 on aina vasen käsi ja siihen lisätään tarvittava määrä oikean käden sormia. Lukumääriä 5 + luku 1–5 voidaan aluksi mallintaa sormilla ja pyytää lasta näyttämään ne samalla tavalla. Pienten lasten kanssa voidaan myös harjoitella lukujen näyttämistä sormista lorun avulla (lataa ja tulosta tästä , pdf).

Laske käyttäen hyväksi laskulakeja.

Voit käyttää monia olemassa olevia DAX-funktioita visuaalisissa laskutoimituksissa. Koska visuaaliset laskutoimitukset toimivat visuaalisen matriisin sisällä, mallisuhteisiin, kuten , RELATED, perustuvia funktioita ei ole käytettävissä.

Voidaan myös yhdistää yhteenlaskudominoon nro 53552.

Kun lukuun lisätään yksi, saadaan seuraava luku. Jos lapsi ei tiedä, mitä on 2 + 1 tai 4 + 1, on hyvä tarkistaa, pystyykö hän lukujonossa sanomaan luvusta seuraavan luvun lukualueella 1-10 tai pystyykö hän kertomaan konkreettisessa tilanteessa vastaavan laskun vastauksen (esimerkiksi: "Montako omenaa pussissa on, kun siellä aluksi oli 4 ja 1 laitettiin lisää?"). Jos konkreettiset tilanteet onnistuvat, harjoitellaan aluksi lukujonoa ja vahvistetaan lukukäsitetiedon yhteyttä laskemiseen, siis selkeytetään yhteenlaskun käsitettä.

Selkäpuoli toimii tuloksena ja osoittaa, onko ympyrä koottu oikein.

Nyt palautellaan mieliin alkuperäinen lasku. Sehän oli 52,4·78,6 . Lasketaan kertolaskulle alalikiarvo ja ylälikiarvo. Tiedetään, että oikea vastaus on luku, jonka täytyy olla suurempi kuin 50·70=3500 ja pienempi kuin 60·80=4800. Edellisestä luettelosta hyväksytään siis vaihtoehto 4120, joka ainoana osuu tälle oikean vastauksen sallitulle vaihteluvälille.

Kerrataan murtolukuihin liittyvät nimitykset ja laskutoimitukset.

Luonnollisia lukuja voidaan laskea yhteen ja kertoa keskenään, ja tulos on aina luonnollinen luku. Vähennyslaskun ja jakolaskun tulokset sen sijaan eivät välttämättä ole luonnollisia lukuja. Jotta kaikki vähennyslaskut voidaan laskea, täytyy siirtyä luonnollisten lukujen joukosta kokonaislukujen joukkoon.