Lyö kunnolla takaisin, että tietää, miltä tuntuu.


Käytännössä kaikki lapset ovat joskus tukkanuottasilla leikkikaverin kanssa – yhtäkkiä huomaatkin, että jompikumpi heittää toista lelulla tai lapsesi joutuu toisen tönäisemäksi. On kurjaa nähdä oman lapsen lyövän tai tulevan lyödyksi, mutta vanhempi voi lohduttautua sillä, ettei tämä ole mitenkään epätavallista. Murehtimisen sijaan kannattaa selvittää lapsen aggressiivisuuden syyt, auttaa häntä ja yrittää estää väkivalta jatkossa.


Yleisin syy, miksi lapsi lyö toista on, että häneltä puuttuu muita tapoja ratkaista ongelma tai ilmaista tarpeitaan. Kun lapsi ei saa tahtoaan läpi tai suuttuu, lyönti tai tönäisy voi yksinkertaisesti tulla selkärangasta. Tunteet ottavat hetkeksi vallan, eikä lapsi vielä hallitse impulssejaan, sillä itsesäätelytaitojen kehittyminen vie aikaa. Ulkopuolelta voi näyttää, kuin lapsi käyttäytyisi aggressiivisesti aivan ilman syytä, mutta taustalla on aina jokin tunne tai impulssi. Aikuisen tärkeä tehtävä on opastaa lasta ja auttaa häntä ongelmanratkaisussa, jotta hän oppii ajan myötä käsittelemään turhautumista ja kiukkua muilla tavoin. Itse tunteiden on oltava sallittuja – haasteena on oppia, miten niitä hallitaan ja säädellään.

Albumi saa myös lisäarvoa Idefixin ensiesiintymisestä. Nimeä tämä Asterixin ja Obelixin seuraan lyöttäytyvä koiruus ei vielä tämän seikkailun sivuilla saa, mutta vuosikymmeniä kestävän sarjakuvaystävyyden alku saattaa nostaa herkimmille kyyneleen silmäkulmaan. Ja Idefixistä puheen ollen: sisupussin omat seikkailut käynnistyivät juuri ja nämä perheen pienimmille suunnatut tarinat saattaisivat olla hyvä keino esitellä junioreille Euroopan suosituimman sarjakuvasankarin lystikäs maailma.

Tiedätkö miten toimia, jos lapsi lyö?

Kirkaa esittää ylistystä saanut Ilari Hämäläinen. Musikaalissa kuullaan suuri joukko ikimuistoisia kappaleita, kuten Hetki lyö, Leijat, Hengaillaan, Surun pyyhit silmistäni, Kahden hullun matka, Daada Daada, Yli synkän virran, Puhelinlangat laulaa,, Krokotiilirock ja Kirjoita Postikorttiin.

”Levon hetki nyt lyö on niin häikäisevä – ja myös häiritsevä – teos, että se voi olla koko joukon paras. Ja nyt puhutaan sarjasta, joka parhaimmillaan on ollut ehkä kaikkien aikojen parasta, mitä Ruotsissa on koskaan rikoksista kirjoitettu, ainakin fiktion puolella.“

Meidän 3-vuotias on puolen vuoden ajan lyönyt ja potkinut leikkitovereitaan. Leikit sujuvat välillä hyvin, mutta lapsemme välillä ilman mitään näkyvää syytä potkaisee tai lyö toista. Useimmiten riita lelusta aiheuttaa tällaisen käyttäytymisen. Olen joka kerta puuttunut tilanteeseen ja kertonut hänelle, ettei ketään saa lyödä ja kaverille käy kipeästi ja useimmiten sanon, että kaverilta pitää pyytää anteeksi. Olen siis napakasti aina puuttunut ja kieltänyt ja neuvonut lastani, mutta ei tunnu auttavan. Siksi kaipaan hyviä neuvoja? Miten saan toisten lasten lyömiset ja potkimiset loppumaan?

Anders Roslund (s.1961) on ruotsalainen journalisti ja kirjailija, joka tuli tunnetuksi kirjoittajakaksikko Roslund & Hellströmin toisena osapuolena. Roslund on työskennellyt mm. kulttuuritoimittajana, julkaissut kymmenen kirjaa ja saanut lukuisia palkintoja, myös himoitun Lasiavaimen. Hänen ja työparinsa, entisen rikollisen Börge Hellströmin, Kolme sekuntia -trilogia oli kansainvälinen menestys: osuvaa yhteiskuntakritiikkiä ja uskottavaa rikollismaailman kuvausta. Roslund jatkoi trilogiaa itsenäisellä teoksella Sä kasvoit neito kaunoinen, ja seuraavaksi on vuorossa Levon hetki nyt lyö.


Lapsi voi esimerkiksi lyödä toista, jos häneltä viedään lelu kädestä.

Hei. Meillä kanssa sama tilanne. On kyllä helpottanut nyt kun lapsi on jo 3,5-v… Olemme järjestelmällisesti selittäneet, että lyöminen on väärin, siitä tulee paha mieli ja voi satuttaa toista. Huomaa heti, jos katsoo tv:tä, niin alkaa taas lyömään enemmän -ihan pientenkin lasten ohjelmissa on paljon väkivaltaa, etenkin mainokset ovat pahoja. Lapsi kun ei ymmärrä, että piirrettyjen säännöt eivät päde tosielämässä. Meillä löi aikuisia ja lapsia ja tapa paheni älyttömästi kun oli hoidossa isovanhemmilla, jotka olivat uhkailleet tukkapöllyllä ja piiskaamisella (kauheaa!). Kerroimme, että aikuinenkaan ei saa kurittaa lasta, eikä lapsi saa kurittaa toista lasta ja nyt on oikein alkanut vahtimaan, ettei sellaista tapahdu. Mutta itsekin haluaisin tietää, mistä tämä lyöminen juontaa jurensa. Ehkä tunteet vain heitävät pienellä yli?

Kerran kun lyö takaisin kunnolla niin se lakkaa.

Lapsen vihan hillitseminen väkivallalla johtaa tutkimusten mukaan lisääntyvään väkivaltaan. Lapsi oppii, että saa lyödä, mutta vahvempi voittaa.

Lapsi siis oppii lyömään takaisin?

Meidän siistein vakosametti lippis so far - kultaisella kosketuksella. Lyö löyly lyö brodeerattuna edessä ja Saunamarsalkka kultaisella takapuolella.

Onnistuuko sanoa "Ei saa lyödö, se sattuu"?

Lapsen aggressio saattaa joskus purkautua niin, että lapsi lyö joko itseään tai muita. Lapsi ei vielä tässä vaiheessa osaa tai kykene toimimaan muulla tavalla ja aikuisen tehtävänä onkin tarjota tukea ja rakentavampia tapoja lapsen aggression hallintaan.

Hetki lyö — Näköaloja kriisiaikojen päättämiseen


Näin lapsi saa heti, ristiriitaisissa tunteissaan, mallin rakentavan myötätunnon tekoon. Lohdutus tekona vahvistaa lyömättömyyden viestiä: ei lyödä, vaan silitetään, puhalletaan, taputetaan, halataan. Anteeksipyyntö ei aina onnistu ja lapset eivät sitä usein ymmärrä. Sen sijaan teoilla lohdutus on selvä viesti. Lohdutetaan ja autetaan aina heti heitä, joilla on paha mieli.

Katso Hetki lyö .Videovuokraamo netissä

Hei! Meillä on sama ongelma 2 v 4 kk pojan kanssa. Viitteitä oli jo vuoden ikäisenä esim. sylissä välillä saattoi raapia tai lyödä aikuista. Nyt kun yritämme käydä perhekerhoissa tuntuu että parempi olisi lukkiutus neljän seinän sisälle kotiin niin kauheata on olla ihmisten ilmoilla kun poika ei tee mitään muuta kun hyökkäilee toisten lasten kimppuun ja lyö ja raapii. Ulkona kun on rukkaset käsissä ei pysty raapimaan niin sitten tönäisee. Poika on ollut kotihoidossa koko ajan ja nyt kesällä meille syntyi vauva. Vauvaa ei voi hetkeksikään jättää silmistään tai tulee pahaa jälkeä ja se on myös tosi rankkaa. En oikeasti tiedä mitä tapahtuu kun tyttö lähtee liikkumaan kun on pakko antaa olla lattialla. Istunko heidän välissään ja unohdan koko muun elämän. Olemme kieltäneet alusta asti ja jopa välillä yrittäneet jäähypenkkiä. En tiedä onko ollut mitään hyötyä, välillä tuntuu että ymmärtää ja välillä vaan nauraa kun kielletään. Uhmis siis pyörittää koko arkea. Ei ole paljon lapsiperheitä ketkä enää haluavat tulla kylään kun aina on joku raapama naamassa kun kotiin lähtevät.
Olisi kiva todella tietää mistä tällainen juontaa ja mitä olemme tehneet väärin. Vai onko meillä nyt hiukan ”haastavampi” lapsi niin kuin viisaat neuvolassa sanovat. Neuvoja kaipaan?

Kun lapsi lyö, riehuu ja uhmaa | raisacacciatore

Lyöjä ei joudu aikuisten ja lasten kielteisen huomion kohteeksi. Huomiotta jättäminen, korjaavaan lohduttamiseen ohjaaminen ja yhteishengen vahvistaminen ovat omiaan sammuttamaan vahingollisen käytöksen kehää. Lyöjä ei myöskään voita teollaan aikuisten jakamatonta huomiota.

Ensimmäinen sääntö: Älä lyö lasta

Löydät tämän sarjakuvaklassikon juuri nyt Lehtipisteistä ja kirjakaupoista kautta maan. Ja toki Asterix lyö vetoa löytyy myös verkkokaupastamme!