NHL:n parhaat maalintekijät · 1
NHL:n maalintekijätilaston ovat voittaneet Jari Kurri (1986) ja Teemu Selänne (1993, 1998, 1999). Voittomaalitilaston ykkösiä NHL:ssä ovat olleet Jari Kurri (1985, 13 maalia ja 1986, 9 maalia) ja Teemu Selänne (2007, 10 maalia). Teemu Selänne oli NHL:n paras ylivoimamaalintekijä vuosina 1999 (25 maalia) ja 2007 (25 maalia).
Turnausmuotoinen All-Star-ottelutapahtuma koostuu kolmesta mittelöstä, joissa kunkin NHL-divisioonan joukkueet pelaavat kolmella kolmea vastaan. Suomalaispelaajista FLA Live Arenassa nähdään Colorado Avalanchen , Nashville Predatorsin ja Auston Matthewsin tilalle valittu isäntäjoukkue Florida Panthersin Aleksander Barkov.
]
Vuosikymmenten varrella yhteensä 26 suomalaispelaajaa on saanut kunnian pelata NHL:n tähdistöottelussa. Useimmin kaukalossa on nähty hyökkääjä Teemu Selänne, joka sai kutsun tapahtumaan kaikkiaan 10 kertaa. Jos kotimaan kirkkaimmat tähdet saataisiin samaan aikaan kaukaloon, Suomi taistelisi turnausvoitosta myös tässä tapahtumassa.
Tulevan All-Star-viikonlopun kunniaksi kasasimme suomalaisista NHL-pelaajista oman tähdistöjoukkueensa. Valintakelpoisia pelaajia olivat kaikki NHL:ssä pelanneet tai tällä hetkellä pelaavat suomalaiset.
Maalivahdit:
Tuukka Rask
Juuse Saros
Puolustajat:
Miro Heiskanen
Reijo Ruotsalainen
Teppo Numminen
Hyökkääjät:
Teemu Selänne
Jere Lehtinen
Mikko Rantanen
Saku Koivu
Jari Kurri
Aleksander Barkov
Esa Tikkanen
Saros on noussut vauhdilla NHL:n maalivahtieliittiin
Juuse Saros on noussut vauhdilla NHL:n parhaimpien maalivahtien joukkoon. AHL:stä tiensä kirkkaisiin valoihin raivannut Saros pelasi jo viime kaudella huikean runkosarjan Nashville Predatorsissa, mutta harmittava loukkaantuminen päätti kauden ennen aikojaan. Tällä kaudella hän on päässyt torjumaan kiekkoja kovalla tahdilla. Tammikuussa Saros pysäytti peräti 63 laukausta Carolina Hurricanesia vastaan pelatussa ottelussa.
Kaikkiaan 853 maalia tehnyt Ovetshkin on jo NHL:n kaikkien aikojen maalipörssissä toisena, mutta Gretzkyn ohittaminen vaatisi vielä 42 osumaa. Capitalsin päävalmentaja Spencer Carbery ja GM Chris Patrick uskovat molemmat, että Ovetshkin voi saavuttaa Gretzkyn maalimäärän alkavalla kaudella.
TOP5-listaus: NHL:n maalivahtien kaikkien aikojen pistepörssi
2. Aleksandr Ovetshkin, Washington Capitals
Hiljattain Capitalsin kanssa viisivuotisen jatkosopimuksen allekirjoittanut venäläistykki ei ole aikeissa antaa nuoremmilleen periksi. Ovetshkinin laukaus ja kyky tehdä maaleja on jotain, mihin törmää harvoin. Hänen laukauksessaan on hurjasti ruutia, ja se lähtee monesti sellaisista paikoista, joissa vastapuolen maalivahdille ei jää juurikaan mahdollisuuksia torjumiseen. Viime kaudella Ovetshkin jäi historiallisesti alle 30 maaliin, kun verkko heilui 45 runkosarjaottelussa 24 kertaa. Wayne Gretzkyn rikkomattomana pidetty maaliennätys (894) pitää Ovetshkinin maalinälän korkealla myös tulevina kausina.
3. Nikita Kutsherov, Tampa Bay Lightning
Tarkat laukaukset ja maalinteon tehokkuus kuuluvat myös Kutsherovin tavaramerkkeihin. Viime kauden runkosarja jäi kokonaan väliin loukkaantumisten vuoksi, mutta kevään ratkaisupeleissä venäläistähti näytti, mikä hän on miehiään. Toista kertaa peräkkäin pudotuspelien pistepörssin vienyt Kutsherov on hyökkääjä, joka ei tarvitse ylimääräistä laukaisutilaa sytyttääkseen punalampun. Kutsherov on parhaimmillaan tappavan tehokas "sniper", joka on sopivan pelituntuman löytyessä lähes pitelemätön.
4. , Boston Bruins
Mikäli tshekkitaituri olisi pystynyt aloittamaan viime kautensa sataprosenttisessa pelikunnossa samaan aikaan muiden kanssa, niin kuka tietää, ehkä meriittilistalta voisi tällä hetkellä löytyä NHL-uran toinen maalipörssin voitto. Pastrnakin maalitehtailua auttaa paljon se, että hän pelaa sellaisten pelaajien rinnalla kuin ja . Se ei kuitenkaan poista sitä tosiasiaa, että Bruinsilla on käytössään pitkäksi aikaa huipputason "sniper", joka pystyy kantamaan harteillaan suurta maalintekotaakkaa. Viime kauden räväkästi aloittanut Pastrnak näytti tehokkuuttaan varsinkin helmikuun Tahoejärvellä pelatussa ulkoilmaottelussa, jossa hän iski hattutempun.
5. , Vegas Golden Knights
Viime kaudella Vegasin sisäisen maalipörssin 24 osumallaan vienyt Pacioretty on isokokoinen "sniper", joka on aina vaarallinen päästessään parhaille maalintekosektoreille. Loppuvuodesta 33 vuotta täyttävä yhdysvaltaistykki on jäänyt 10 kokonaisella NHL-kaudellaan vain kahdesti alle 20 osuman. Pacioretty on ominaisuuksiltaan hyökkääjä, jolla on kaikki mahdollisuudet voittaa liigan maalipörssi.
6. , Columbus Blue Jackets
Vaikka tämän hetken Laine on kaukana siitä, mitä hän on ollut aiemmin, niin normaalin tason löytyessä laituri on aivan liigan kärkitasoa maalintekijänä. Sen tietää varsinkin Columbuksen GM Jarmo Kekäläinen, joka uskoo suomalaisen löytävän itseluottamuksensa ensi kaudella. Kovapäisenä taistelijana ja poikkeuksellisesta laukauksestaan tunnettu Laine on Blue Jacketsissa ykköstykki, johon kohdistuu suurimmat odotukset hyökkäyspäässä. Viime vuosina Lainetta on pyritty ajamaan ehkä liikaakin kokonaisvaltaisempaan muottiin, mikä on verottanut hänen maalimääriään. Mikäli Blue Jackets onnistuu löytämään Laineen ympärille sopivat tukitoimet, on 30 maalin rajan rikkoutuminen realismia.
7. , Edmonton Oilers
Lokakuussa 26 vuotta täyttävä Draisaitl on maalipaikoissa piirun verran kapteeni Connor McDavidia ahneempi. Kaudella 2018-19 Draisaitl rikkoi ensimmäistä kertaa NHL-urallaan 50 maalin rajan ja jäi vain yhden maalin päähän maalipörssin voiton korjanneesta Ovetshkinista. Maalitahti jatkui laadukkaana myös kaudella 2019-20, jolloin saksalainen sijoittui 43 osumallaan maalipörssin neljännelle sijalle. Draisaitl on maalintekijä, joka ei välttämättä tarvitse ympärilleen ykkösluokan ketjukavereita, vaan hän pystyy omalla henkilökohtaisella taidollaan tekemään tulosta. On kuitenkin selvää, että ylivoimapelin pelaaminen McDavidin rinnalla on auttanut Draisaitlia saavuttamaan hurjia maalimääriä. Viime kaudella hän teki koko liigassa eniten ylivoimamaaleja (15).
3. pakkipari: - Sergei Zubov
Hedman on jo kantanut Stanley Cupia kahdesti sekä Norris Trophya ja Conn Smythea kerran. Ruotsalaisesta on kovaa vauhtia tulossa yksi kaikkien aikojen suurista NHL-puolustajista. Hän on sijoittunut viimeisellä viidellä kaudella joka kerta kolmen parhaan joukkoon Norris-äänestyksessä.
Zubov juhli Stanley Cup -mestaruutta kahdesti. Venäläinen valittiin NHL:n kakkostähdistöön kerran. Hän on kaikkien aikojen neljänneksi eniten tehopisteitä kerännyt eurooppalainen puolustaja.
1. maalivahti: Dominik Hasek
Jos Hasek ei ole maailman kaikkien aikojen paras veräjänvartija, niin ainakin hän on vahvasti mukana kilpailussa. Tshekkiveskari pokkasi Hart Trophyn kahdesti ja Vezina Trophyn kuusi kertaa NHL:n parhaana maalivahtina. Stanley Cupia hän nosti kahdesti.
2. maalivahti: Henrik Lundqvist
Lundqvist on eniten otteluita pelannut ja eniten voittoja kerännyt eurooppalainen maalivahti NHL:n historiassa. Ruotsalainen valittiin NHL:n parhaaksi maalivahdiksi 2012. Hän sijoittui lisäksi Vezina-äänestyksessä kerran kakkoseksi ja kolme kertaa kolmanneksi.
Kunniamaininnat
Keskushyökkääjä: Peter Stastny
Stastny loikkaasi Tshekkoslovakiasta länteen valmiina pelaajana. Slovakialainen ylitti 100 tehopisteen rajapyykin kuudella ensimmäisellä NHL-kaudellaan. Häntä enemmän pisteitä koko 1980-luvulla saalisti vain Wayne Gretzky.
Oikea laitahyökkääjä: Marian Hossa
Hossa juhli Stanley Cup -mestaruutta kolme kertaa. Slovakialainen oli luotettava kahden suunnan pelaaja koko pitkän NHL-uransa ajan. Hän on NHL-historian ainoa pelaaja, joka on esiintynyt Stanley Cup -finaaleissa kolmena peräkkäisenä vuonna kolmen eri joukkueen riveissä.
Vasen laitahyökkääjä: Esa Tikkanen
Tikkanen on se toinen eurooppalainen pelaaja, joka on voittanut Stanley Cupin viisi kertaa. Suomalainen tunnettiin hienona kahden suunnan pelaajana, mutta henkilökohtaiset palkinnot jäivät puuttumaan. Hän sijoittui Selke Trophy -äänestyksessä kolme kertaa kakkoseksi ja kerran kolmanneksi.
Puolustaja: Sergei Gontshar
Gontshar on kaikkien aikojen toiseksi eniten tehopisteitä saalistanut eurooppalainen puolustaja. Venäläinen valittiin kahdesti NHL:n kakkostähdistöön. Hän pääsi kantamaan Stanley Cupia kerran.
Puolustaja:
Josi pokkasi Norris Trophyn 2020. Sveitsiläinen on kuulunut jo lähes 10 kauden ajan NHL:n tehokkaimpiin puolustajiin. Hän ei 31-vuotiaana näytä vielä mitään hidastumisen merkkejä.
Aleksander Barkovista tuli modernin ajan nuorin NHL-maalintekijä.
Anaheimilla on vielä jäljellä 11 NHL:n runkosarjaottelua. Selänteellä on siis mahdollisuus parannella maalipörssin sijoitustaan ainakin 12. huhtikuuta asti.
Ovetshkin ohitti Jagrin NHL:n kaikkien aikojen maalipörssissä
5. Lehtinen pohjusti Starsin mestaruuden 1999
Dallas Stars on seurahistoriansa aikana voittanut Stanley Cupin toistaiseksi vain kerran, varhaisina aamun tunteina 20. kesäkuuta 1999. Jere Lehtisellä oli iso rooli mestaruuden saavuttamisessa, sillä hän teki avausmaalin Buffalo Sabresin verkkoon kuudennessa eli finaalisarjan ratkaisseessa ottelussa. Tunteja myöhemmin hän syötti Brett Hullin viimeistelemän voittomaalin kolmannessa jatkoerässä.
Lehtisen maali syntyi ensimmäisessä erässä. Hän sai Mike Modanolta kiekon keskialueella lähellä hyökkäyssiniviivaa, suojasi kiekkoa hyvin, ajoi maalille ja ujutti kiekon verkkoon maalivahti Dominik Hasekin oikean patjan ja maalitolpan välistä.
6. Teräväinen finaaliavauksen hahmo 2015
Chicago Blackhawksin tulokas Teuvo Teräväinen oli ottelun hahmo, kun Chicago ja Tampa Bay Lightning pelasivat Stanley Cup -finaalien ensimmäisen ottelun 3. kesäkuuta 2015. Teräväinen tasoitti päätöserässä ottelun 1-1:een, kun hänen vetonsa upposi maskin takaa Ben Bishopin selän taakse. Muutaman minuutin kuluttua Teräväinen alusti Antoine Vermetten 2-1 voittomaalin.
Teräväinen oli ensimmäinen Stanley Cup -finaalimaalin tehnyt suomalaispelaaja sitten Kimmo Timosen, joka osui vuoden 2010 finaaleissa. Timosen Philadelphia Flyers hävisi vuonna 2010 Chicagolle, mutta viisi vuotta myöhemmin hän pääsi nostamaan kannua Blackhawksin paidassa.
7. Filppulan lentävä maali Orrin tapaan
Detroit Red Wings ja Pittsburgh Penguins kohtasivat vuoden 2008 Stanley Cup -finaaleissa toisen kerran 26. toukokuuta. Detroitin merkkautti NHL-uransa ensimmäisen pudotuspelien tehopisteen syöttäessään ottelun avausmaalin. Hänet kuitenkin muistetaan päätöserän maalistaan.
Filppulalle merkattiin ottelussa yksi laukaus kohti Marc-Andre Fleuryn vartioimaa maalia, ja siitä oli tuloksena maali. Filppula ohitti puolustaja Kris Letangin ja pääsi ajamaan maalille. Letang ehti sen verran hätiin, että hän kaatoi Filppulan, joka kaatuessaan nosti kämmenpuolelta kiekon ohi Fleuryn.
Filppula selitti ottelun jälkeen, että hän oli kaatumassa, ja hänen onnekseen kiekko oli lähellä. Hän lisäsi koskeneensa kiekkoon vähän, ja se meni maaliin, joten ei ole syytä tehdä maalista numeroa. Filppulan osumaa verrattiin silti Bobby Orrin legendaariseen "lentävään maaliin". Orr iski ilmassa ollessaan kiekon maaliin ja ratkaisi mestaruuden Boston Bruinsille vuonna 1970. Ehkä Filppulan maali oli enne, sillä Detroit voitti mestaruuden kauden 2007-08 päätteeksi.
8. Tikkanen iski ennätyksen alivoimalla
Edmonton Oilersin Esa Tikkasen suu kävi nopeasti, mutta ihan yhtä räväkästi hän iski kaksi alivoimamaalia Toronto Maple Leafsin verkkoon 12. marraskuuta 1988, molemmat Jari Kurrin syötöstä. Maalit syntyivät avauserässä ajassa 10.44 ja 10.56 eli 12 sekunnissa, ja se on yhä NHL:n ennätys.
Ensimmäiseen alivoimamaaliin Tikkanen lähti omalta alueelta, tuli yksin läpi ja iski oman laukauksensa paluukiekon Leafsin maalivahti Allan Besterin taakse. Toisessa osumassa maalille nouseva Tikkanen sai Kurrilta poikkisyötön, ja ennätys oli syntynyt. Ennätyksen edellinen haltija oli Pat Hughes, joka paukutti kaksi alivoimamaalia 25 sekunnissa 11. tammikuuta 1983.
Alivoimamaaliensa lisäksi Tikkanen viimeisteli loppulukemat 6-2 ja syötti Kurrin 3-0 maalin.
9. Niklas Hagman ei luovuttanut
Torontossa puhuttiin kauden parhaasta maalista, kun Maple Leafsin Niklas Hagmanin sitkeys palkittiin 3. helmikuuta 2009. Erotuomari tönäisi vahingossa Hagmanin nurin Florida Panthersin päädyssä. Suomalaishyökkääjä putosi polvilleen jäähän ja sai kiekon kasvoihinsa, muttei antanut periksi vaan tilanteen jatkuessa ajoi oikeaan hyökkäyskulmaan kiekon perään. Hagman jallitti kolme Panthersin pelaajaa runnoessaan maalin eteen, laittoi maalivahti Craig Andersonin jäihin ja iski ottelun avausmaalin. Florida voitti ottelun lopulta 4-3.
10. Donskoi Kurrin jalanjäljissä finaalien jatkoerässä
Jari Kurri teki voittomaalin vuoden 1987 Stanley Cup -finaalien toisen ottelun jatkoerässä. Samaa herkkua saatiin odottaa 29 vuotta, sillä seuraava suomalainen finaalien jatkoerän ratkaisija oli San Jose Sharksin vuonna 2016.
Suomalaisten NHL-pelaajien kaikkien aikojen All-Star-joukkue
Suoraan syötöstä lähtevä lyöntilaukaus vai vastapuolen puolustajan luistimista lähtevä terävä rannelaukaus? Liigan parhaat "sniperit" tietävät, kuinka vastustajan maalivahdin työskentely tehdään mahdollisimman vaikeaksi. Heille maaliverkkojen heiluttaminen on kovista paineista huolimatta varsin luontaista.
Maalintekijät ovat luonnollisesti myös niitä pelaajia, jotka kantavat suurimman tulosvastuun joukkueissaan. He ovat monesti pelaajia, jotka saattavat hyvinkin vaellella lähes koko ottelun ajan varjojen mailla, mutta iskevät paikan saadessaan limpun varmasti häkkiin.
1. , Toronto Maple Leafs
Onko taiturimaisesta kanadalaissentteristä nousemaan taalaliigan uudeksi ykköstykiksi, joka dominoi tulevina vuosina liigan maalitilastoja? Viime kausi todisti sen, että on. Hurjalla tahdilla osumia paukuttanut Matthews päätyi lopulta 52 pelatun ottelun jälkeen 41 osumaan, jolla irtosi NHL-uran ensimmäinen liigan parhaalle maalintekijälle annettava pysti, Maurice Richard Trophy.
Matthewsin laukaus on kaikkinensa erittäin laadukas, oli sitten kyseessä puhdas lämäri tai ranteella lähtevä kuti. Matthewsin maalintekotaidosta kertoo paljon myös se, ettei hän ole pelkästään ylivoimaspesialisti, vaan suurin osa osumista tulee tasaviisikoin pelattaessa.
Kaikkien aikojen maalintekijät
Lähes 1 400 NHL-ottelua pelannut Teppo Numminen on kaikkien aikojen tehokkain suomalaispuolustaja taalaliigassa, minkä lisäksi hänen palkintokaapistaan löytyy muun muassa kaksi olympiahopeaa ja World Cup -pronssi. Numminen edusti suurimman osan urastaan Winnipeg Jetsin/Phoenix Coyotesin organisaatiota, joka jäädytti hänen pelinumeronsa jo talvella 2010.
Rantasesta kasvoi Selänteen kaltainen voittaja
NHL:n tähdistöottelut tulivat Teemu Selänteelle tutuiksi - ja syystä. "Finnish Flash" oli pelivuosinaan kiistatta yksi koko lajin lahjakkaimmista maalintekijöistä, ja hänen NHL-uransa tilastot ovat kerrassaan komeaa luettavaa. On hyvin todennäköistä, että Selänteen tulokaskauden maaliennätys (76) saa jäädä historiankirjoihin vielä pitkäksi aikaa. Yli 40-vuotiaaksi pelannut Selänne oli myös vahva esikuva kokonaan uudelle sukupolvelle suomalaisia huippukiekkoilijoita.
Colorado Avalanchen Mikko Rantasesta on kasvanut pesunkestävä NHL-supertähti ja todellinen voittajatyyppi. Vahva laitahyökkääjä on yksi koko liigan kokonaisvaltaisimmista pelaajista, joka tekee kaiken mahdollisen joukkueensa menestyksen eteen. Rantasen parhaimmat pelivuodet ovat vielä edessä, ja hänet nähtäneen vielä tulevaisuudessa Suomen maajoukkueen kapteenina tärkeissä arvoturnauksissa.
Jari Kurri kuuluu Selänteen ohella NHL-historian valovoimaisimpien pelaajien joukkoon. Suomen ensimmäinen todellinen NHL-supertähti on liigan kaikkien aikojen neljänneksi paras eurooppalainen maalintekijä, minkä lisäksi Kurrin nimissä on muun muassa yhden pudotuspelikevään maaliennätys (19). Aina viilipyttymäisen rauhallisesti esiintynyt Kurri palkittiin herrasmiespelaajan Lady Byng Trophylla kaudella 1984-85. Viisinkertainen Stanley Cup -voittaja oli oikeutetusti ensimmäinen suomalaispelaaja, joka nimettiin Hockey Hall of Fame -kunniagalleriaan.
Nykyään Suomen maajoukkueen GM:nä toimivan Jere Lehtisen saavutukset puhuvat puolestaan. Vuoden 1999 Stanley Cup -voittaja pelasi mahtavan NHL-uran, ja hänet palkittiin NHL:n parhaan puolustavan hyökkääjän Selke Trophylla kolmesti. Laitahyökkääjä Lehtisen seurauskollisuus oli ihailtavaa, sillä hän edusti 13 kautta kestäneellä NHL-urallaan vain ja ainoastaan Dallas Starsia.
Patrik Laineen nuori NHL-ura on ollut ajoittain melkoista vuoristorataa, mutta parhaimmillaan "Tesoman tykki" on yksi liigan vaarallisimmista maalintekijöistä. Parhaalla kaudellaan 2017-18 hän takoi peräti 44 osumaa. Harmittavista loukkaantumisista uransa aikana kärsinyt Laine on iskenyt seitsemän NHL-kautensa aikana 63 ylivoimamaalia, mikä on tuolla aikajaksolla kymmenenneksi eniten koko liigassa.
Sebastian Aho pelaa seitsemättä kauttaan Carolina Hurricanesissa, eikä nuoren hyökkääjän kehityskaari ole näyttänyt vielä taantumisen merkkejä. Hurricanes on ollut viime vuosina yksi koko liigan parhaista joukkueista, ja huikealla peliälyllä varustettu ykkössentteri Aho on elintärkeä palanen päävalmentaja Rod Brind'Amourin luotsatessa hurrikaaniryhmää kannujahtiin.