Viestiveikkauksen protestiaika päättyy torstaina 28.3
Lottovoiton jälkeen on lähtökohtaisesti suositeltavaa käydä läpi ja tarvittaessa laatia tai päivittää perheoikeudelliset asiakirjat, kuten testamentti, avioehtosopimus ja edunvalvontavaltuutus muuttunutta varallisuustilannetta vastaavaksi. Huolellisella suunnittelulla voidaan turvata omaisuutta ja siirtää omaisuus aikanaan henkilön tahdon mukaisesti sekä verotehokkaasti myös seuraavalle sukupolvelle. Perheoikeudellisissa asiakirjoissa voidaan huomioida myös esimerkiksi hyväntekeväisyys.
Itse lottovoitto ja varallisuus ei näy julkisissa verotiedoissa. Voittovarojen kerryttämän veronalaiset tulot ovat kuitenkin Suomessa julkisia. Edelliset vuoden verotiedot julkaistaan seuraavan vuoden marraskuussa. Media julkaisee vakiintuneesti yli 100 000 euroa verotettavia tuloja saaneiden henkilöiden nimen ja tulot. Kaikkien henkilöiden verotiedot ovat saatavissa puhelimitse Verohallinnolta tai sähköisesti Verohallinnon toimipisteissä. Julkisia verotietoja ovat:
Voittaja on suositeltavaa pyytää Veikkaukselta verotustodistusta, jolla varojen alkuperä ja verovapaus on mahdollista myöhemmin osoittaa. Vastaavaa todistusta varojen alkuperästä on suositeltavaa pyytää myös ulkomaisilta toimijoilta.
Mitä tehdä, jos suurvoitto osuu kohdalle
Arpajaislain 14 a §:n mukaan alaikäinen ei saa pelata rahapelejä. Alaikäisen ei ole mahdollista tunnistautua Veikkaus Oy:n rekisteröityneeksi pelaajaksi ja siten esimerkiksi ostaa osuutta lottopeliin. Koska voitot maksetaan vain tunnistautuneille pelaajille, ei alaikäinen voi saada arpajaislaissa tarkoitetuista rahapeleistä TVL 85 §:n mukaista verovapaata arpajaisvoittoa. Verohallinnon tulkinnan mukaan voiton tai sen osan siirtäminen alaikäiselle katsotaan aina perintö- ja lahjaverolain 18 §:n mukaiseksi lahjaksi.
Jos lottovoittaja antaa voiton tai sen osan toiselle henkilölle, kyseessä on perintö- ja lahjaverolain mukainen lahja. Sama koskee myöhemmin annettavia lahjoja.
Verohallinnon tulkinta voi muodostua erityisen kohtuuttomaksi esimerkiksi tilanteessa, jossa aviopuolisot pelaavat vakiintuneesti yhdessä lottopelejä ilman, että molemmat puolisot tunnistautuvat jokaisella pelikierroksella peliriviä ostettaessa. Mahdollisesti myös maksu on suoritettu puolisoiden yhteistililtä ja puolisoilla on myös avio-oikeus toistensa omaisuuteen avioliiton päättyessä. Verohallinnon yhteis- ja porukkapelien muuttuneesta tulkintakäytännöstä voidaan saada tulevaisuudessa asiaa selventävää oikeuskäytäntöä.
Ei Veikkaus maksa mitään yli 20 000 euron voittoa kenellekään ilman 21 päivän protestiaikaa, ja Voittoporukan voitot ovat tietysti aina koko porukan voittoja ja koko summa tuppaa menemään oikeastaan nykyään koko ajan yli tuon rajan...
Lottovoittaja paljastaa: Tämä aiheuttaa päänvaivaa
Verohallinnon tulkinnan mukaan muista maista saatuihin lottovoittoihin voidaan soveltaa vastaavia periaatteita. Lottovoiton saajaksi katsotaan kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti arpajaisiin tunnistautuneena osallistunut henkilö tai peliin osallistunut henkilö, jolle arpajaisten toimeenpanija on maksanut voiton.
Veikkaus järjesti perjantaina Facebook-sivuillaan ”kyselytunnin ..
-Jos asiakas huomaa sen virheen vasta myöhemmin, niin sillon pitäisi pikimmiten ottaa Veikkauksenvoittojen selvittelyyn yhteyttä. Jos sitä voittoa ei ole vielä maksettu pankkitilille, niin silloin me pystytään korjaamaan se virhe. Jos on kysymys suurvoitosta,niin suurvoitoissahan on3 viikon protestiaika, jonka kuluessa meillä on mahdollisuus korjata se virhe, kertoo tiedotuspäälikkö Riitta Nissi Veikkauksesta.
[PDF] VEIKKAUS OY:N RAHAPELIEN SÄÄNNÖT
– Tässä tapauksessa voittaja on pelannut Veikkauskortilla eli voitto tulee automaattisesti hänen tililleen kolmen viikon kuluessa eli 29.6. Voiton maksuun on säännöissä määritetty kolmen viikon protestiaika.
voittaja keksi ovelan piilopaikan 3,14 miljoonan euron kupongilleen
Huomionarvoista on, että Verohallinto on nimenomaisesti arpajaisverotusta koskevassa ohjeistuksessaan nostanut esiin, että lahjaveroilmoituksen laiminlyönti tai väärän tiedon antaminen voi johtaa verorikoksen tunnusmerkistön täyttymiseen ja rikosilmoituksen tekemiseen. Verohallinto vaikuttaa siis tunnistaneen lotto- ja muiden arpajaisvoittajien tekemien lahjoitusten yleisyyden ja kohdistanee näihin korostuneesti valvontatoimia.
Kuusi polttavaa kysymystä Lotosta
Verohallinnon kannanoton mukaan, jos yhteispelissä ns. porukkalotossa on taustalla keskinäinen sopimus, mutta vain yksi henkilö on tunnistautunut Veikkauksen asiakkaaksi ja lunastanut pelin, tällöin Veikkaus maksaa tunnistautuneelle henkilölle voiton. Tunnistautuneelle henkilölle voitto on verovapaa. Muiden porukkaloton jäsenien voitto-osuus verotetaan muuna veronalaisena ansiotulona. Ansiotuloa verotetaan progressiivisesti jopa noin 50 % veroasteella, joten Verohallinnon muuttunut tulkinta yhteispelien verotuksesta voi muodostaa merkittävän veroansan porukkapelaamisessa. Ks. Lisää V.
Mitä tekisit jos voittaisit lotossa
Veikkauksen pottipeleissä voitot eivät heti kilahda tilille, vaan tulevat miljonäärit saavat odotella protestiajan yli eli kolme viikkoa.
Kuka vastaa jos lottokuponkiin tulee edellisen asiakkaan tilinumero?
Arpajaislaki edellyttää nykyään Veikkauksen osalta tunnistautuneena pelaamista. Verohallinnon tulkinnan mukaan tämä tarkoittaa, että tuloverolain 85 §:n mukaisena verovapaana lottovoittona tai muuna arpajaisvoittona voidaan pitää vain tunnistautuneelle pelaajalle itselleen suoraan maksettua arpajaisvoittoa. Verohallinnon tulkinnan mukaan koska arpajaislaissa pelaamisen edellytyksenä on pelaajan tunnistautuminen ja mahdollinen voitto maksetaan vain tälle tunnistautuneelle pelaajalle, arpajaisiin osallistuneeksi ja tuloverolain 85 §:n mukaisen verovapaan arpajaisvoiton saajaksi katsotaan vain tunnistautuneena pelannut henkilö tai henkilöt. Mikäli saatua tuloa tämän jälkeen jaetaan muille henkilöille, ei kyseessä ole verovapaa arpajaisista saatu voitto.
”Kauppaan meni rakas ja ulos tuli rikas” – näinkin voi käydä
Elämää mullistavan lottovoiton osuessa kohdalle on suositeltavaa pysähtyä miettimään myös verotusta.