Tyhjensikö Senja Larsenin Veikkauskratia-kirja pajatson


Veikkauksen monopoliasema Suomessa on lyhyesti ilmaistuna aivan käsittämätön. Luettuani Senja Larsenin kirjan nimeltä Veikkaukratia, olen hölmistynyt Suomesta, jota kutsutaan myös hyvinvointivaltioksi. Kyseessä on todella suuri rakenteellinen ongelma, josta ei enää niin vain luovuta. Oikeastaan minulla ei edes ole uskoa siihen, että tästä valtion omistamasta rahasammosta haluttaisiinkaan luopua. Tämän koko systeemin purkaminen olisi yhteiskunnallisesti todella iso pommi, eikä ainakaan vielä toistaiseksi kukaan ole halunnut ottaa sitä kontolleen.


Senja Larsen kirjoitti ansiokkaan teoksen Veikkauskratia. Veikkauksen tehokas lobbaus valtaapitävien keskuudessa on johtanut siihen, että Suomessa ei enää ymmärretä, mitä on hyväntekeväisyys, charity. Sosiaalityötä tekevillä järjestöillä on isopalkkaista henkilökuntaa, joka antaa ymmärtää olevansa kolmas sektori, joka on jollain tavoin hyvä ja pyyteetön toimija. Kiukuttaa, kun television tekstityksissä käännetään charity järjestöksi. Charitylle ei ole suomenkielistä vastinetta. Järjestö voidaan luokitella yleishyödylliseksi ja verovapaaksi, mutta meillä ei ole tapana tehdä selvää pesäeroa hyväntekeväisyyden ja yleishyödyllisyyden välillä. On toki järjestöjä, joissa on paljon vapaaehtoistyötä tekeviä aktiivijäseniä, vaikkapa SPR ja HelsinkiMissio.

Senja Larsen on tehnyt erinomaista työtä paljastaakseen Veikkauksen ja sen voimakkaasti markkinoimien rahapelien todellisen luonteen. Tämän kirjan luettuasi et enää koskaan koske rahapeleihin eikä Veikkauksen häikäilemätön markkinointi enää tehoa sinuun. Voit kokea miltä tuntuu herätä syvästä unesta todellisuuteen aivan kuin Neolle kävi elokuvassa Matrix. Ajatteletko, että Veikkauksen tuotot menevät hyvään tarkoitukseen? Mikäli vielä uskot näin, tämä kirja on juuri sinulle suunnattu!

Senja Larsen kyseenalaisti Veikkauksen roolin partiotoiminnassa

Voittaako suomalainen aina? Tyhjensikö Senja Larsenin Veikkauskratia-kirja pajatson? Vieraana toimittaja ja tietokirjailija Senja Larsen ja aiheena Veikkaus-perheen toimintaa ruotiva Veikkauskratia.

Mitä tapahtuisi, jos Veikkaus katoaisi? Näin vastaa rahapelaamisen haittavaikutuksista kirjan kirjoittanut Senja Larsen.

KIRJAT | Veikkauskratia on kirja, jonka jokainen fakta järkyttää. Se kertoo maasta, jota hallitsee rahapeliyhtiö. Senja Larsen kuvaa tilanteen ongelmallisuutta monesta näkökulmasta.

Veikkausta ja Suomen rahapelijärjestelmää Veikkauskratia-kirjassa tarkastellut toimittaja Senja Larsen sanoo, että Suomessa on puhuttu Veikkaus-rahoista ikään kuin ne olisivat puhdasta tuloa. Kustannuksia ei ole tutkittu. Puolet Veikkauksen tuotoista tulee noin 72 000 peliriippuvaiselta, jotka pelaavat keskimäärin tuhat euroa kuukaudessa.


Senja Larsen : Veikkauskratia : kuinka Suomesta tuli riip..

Kuuntelin Senja Larsenin Veikkauskratian useiden suositusten houkuttamana. Kokemus oli varsin sykähdyttävä; Olin kyllä tiennyt, ettei Veikkauksen toiminta ole niin puhtoista, kuin mainospuheissa annetaan ymmärtää, mutta olin silti häkeltynyt siitä lokaläjästä, jonka se kätkee sisäänsä. Tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta, että nykypäivänä voitaisiin perustaa yritys, jonka tuote on voimakasta riippuvuutta aiheuttava ja jonka toiminta vieläpä naamioidaan riippuvuuden uhrien auttamiseksi. Veikkauksen olemassaolon perusteena pidetään sitä, että tiukan monopolin avulla peliriippuvuutta voidaan hallita helpommin. Lisäksi toiminnan julkisivuna pidetään vähävaraisten kansalaisten avustamista esimerkiksi järjestöjen ja urheiluseurojen kautta. Karu totuus on kuitenkin se, että Veikkauksen toimintaa rahoittaa pääosin sosiaalitukien varassa elävät kansalaiset ja eniten Veikkauksen miljardeista hyötyvät yhtiön avainrooleissa istuvat jo valmiiksi hyvin toimeen tulevat pamput.

Senja Larsen kirjoitti ansiokkaan teoksen Veikkauskratia

”Veikkausrahasta on saatu Suomessa puhua puhtaana tuottona, vaikka kansainvälisten tutkimusten mukaan uhkapelaamisen kustannukset saattavat olla Suomen kokoisessa maassa jopa tuhat euroa vuodessa veronmaksajaa kohti. Peliongelmien seurauksena ihmiset menettävät työkykyään ja tulojaan, tekevät rikoksia ja aiheuttavat hoitokuluja”, Senja Larsen luettelee.

Sen tekee erinomaisesti Senja Larsen Veikkauskratia-kirjassaan

Senja Larsen: Veikkauskratia – miten Suomesta tuli riippuvainen peliriippuvaisista

Kuin seinään lopetin luettuani Senja Larsenin kirjan Veikkauskratia

Veikkauksen tuotoille riittää lähiviikkoina taas ministeriöissä paljon ottajia, kun hallitus alkaa ­laatia ensi vuoden budjettiaan. Valtion uhkapeliyhtiön näyttävän pelimarkkinoinnin ja menetelmien aiheuttamia haittoja arvostelevan -kirjan tekijä Senja Larsen toivoo, että jakajat muistaisivat, .

Veikkauskratia, Senja Larsen, 2021

Teoksessa vapaa toimittaja Senja Larsen kertoo ”maasta, jota hallitsee rahapeliyhtiö”. Veikkauksen kuvataan järjestäneen asiansa niin, ettei kestityksestä ja tuhansien eurojen kokouspalkkioista nauttivilla poliitikoilla ole halua nykytilan haastamiseen.

kuinka Suomesta tuli riippuvainen peliriippuvaisista

Vapaa toimittaja Senja Larsen on tehnyt valtavan työn. Hän kuvaa tilanteen ongelmallisuutta monesta näkökulmasta. Oman lukunsa kirjassa saavat pelaamisen vaikutukset aivotoimintaan, Veikkauksen sidosryhmien kestittäminen ja ongelman historia. Viimeisessä luvussa kumotaan useita yleisiä väittämiä, joista moni on saanut alkunsa Veikkauksen propagandasta.

Veikkauskratia osoittaa, miten mätä avustusjärjestelmä Suomessa on

Tämän artikkelin syntyyn on vaikuttanut huomattavan paljon Helsingin Sanomiin kirjoittavan toimittajan Senja Larsenin kirjoittama ja tänä keväänä julkaisema kirja Veikkauskratia, josta olen kirjoittanut aiemmin tänne: