TS: Veikkaus vaarallisilla vesillä – voi rikkoa lakia


Tavalliselle pelaajalle uusi arpajaislaki näyttäytyy monin tavoin. Suurimmat muutokset tulevat olemaan lähinnä Veikkauksen pakollisessa tunnistautumisessa, jonka se aloitti projektina jo vuonna 2020. Käytännössä tulevaisuudessa myös arpaa ostaessa pelaaja joutuu tunnistautumaan, vaikkei raaputusarpoja pidetäkään nopeatempoisina ”punaisina peleinä” eli paljon riippuvuutta aiheuttavina.


Veikkaus perusteli voittojen laskua investoinneilla yhtiön tulevaisuuteen sekä arpajaisveron väliaikaisen alennuksen päättymisellä, joka nostettiin takaisin 12 % entisestä 5 %. Konserni maksoi valtiolle 57,6 miljoonaa euroa arpajaisveroa, mikä on 31,7 miljoonaa enemmän kuin edellisenä vuonna vastaavaan aikaan.

MOT:n mukaan Veikkauksen sisäinen aineisto kuitenkin kertoo, että ulkopuolinen lakitoimisto arvioi sopimusmuutoksen olevan todennäköisesti kokonaistarkastelussa laiton.

TS: Veikkaus vaarallisilla vesillä – voi rikkoa lakia

Lahjan arvona pidetään sitä rahamäärää, jonka arpajaisvoiton saaja antaa toiselle henkilölle. Lahjansaaja on velvollinen maksamaan lahjasta lahjaveroa, jos lahjan arvo on vähintään 5 000 euroa. Samalta antajalta kolmen vuoden kuluessa saadut lahjat otetaan mukaan 5 000 euron rajaa laskettaessa. Lahjansaajan on annettava Verohallinnolle lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun hän on saanut lahjan haltuunsa.

– Kyse ei ole sopimuksen olennaisesta muutoksesta, vaan vanhan sopimuksen jatkamisesta, jolloin hankintaa ei ole tarvinnut erikseen kilpailuttaa, sanoo Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Ylelle.

Veikkaus maksoi vuonna 2013 arpajaisveroa yhteensä 99,8 miljoonaa euroa (+1,1 %). Veikkaus ei ole , eikä sen takia voi vähentää tavara- ja palveluostoihinsa sisältyviä arvonlisäveroja. Veikkauksen maksamien arvonlisäverojen määrä oli yhteensä 21,9 miljoonaa euroa (+1,9 %). Välittäjämyynnistä 44 % tuli kioskeista, hieman yli kolmannes päivittäistavaraliikkeistä ja loput liikenneasemista ja kahviloista. Yhteensä kuponkipelien ostostapahtumia oli vuonna 2013 yli 82 miljoonaa (määrässä ei ole mukana ). Veikkaus maksoi asiamiespalkkioita noin 79,8 miljoonaa euroa (–1,7 %) vuonna 2013. Asiamiehet saivat myymistään peleistä myyntipalkkiota keskimäärin 6,7 prosenttia.

Jos arpajaisvoiton saaja antaa voiton tai sen osan muulle henkilölle, kyseessä on perintö- ja lahjaverolain 18 §:n mukainen lahja.


Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta Ylelle

Voiko lakiuudistuksen perimmäinen syy olla Veikkaus monopoli aseman parantaminen? Suomalaiset pelaajat heittävät vuosittain jopa 300 miljoonaa euroa ulkomaisille nettikasinoille ja vedonlyöntiyhtiöille. Käytännössä tämä tarkoittaa, että yhtä suuri summa rahaa valuu Suomen rajojen ulkopuolelle ja samalla pois joukolta tärkeää työtä tekeviltä liikunnan, tieteen, kulttuurin sekä sosiaali- ja terveysalan toimijoilta, jotka kaikki saavat tukia Veikkauksen tuotoista.

Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta STT:lle

Vastaavia periaatteita sovelletaan lähtökohtaisesti myös muista maista saatuihin arpajaisvoittoihin. Arpajaisvoiton saajaksi katsotaan kyseisen maan lainsäädännön mukaisesti arpajaisiin tunnistautuneena osallistunut henkilö tai peliin osallistunut henkilö, jolle voitto on maksettu. ETA-alueelta saatu arpajaisvoitto on saajalleen TVL 85 §:n mukaista verovapaata tuloa. ETA-alueen ulkopuolelta saatu arpajaisvoitto on saajalleen muuta veronalaista ansiotuloa.

ja muiden arpajaisvoittojen jakaminen usean henkilön kesken

Mediassa Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja perusteli suorahankintaa vanhan sopimuksen jatkamisella.

Porukkapelin perusteella saatu arpajaisvoitto

Yksinoikeusjärjestelmä tarkoittaa mallia, jossa kaikkien tai tiettyjen rahapelien toimeenpanoon on annettu oikeus vain yhdelle pelinjärjestäjälle. Veikkaus oy:llä on arpajaislakiin (1047/2001) perustuva yksinoikeus kaiken rahapelitoiminnan harjoittamiseen Manner-Suomessa. Ahvenanmaalla toimii pelinjärjestäjänä Paf, jonka toiminnasta säädetään maakunnan omassa arpajaislaissa.

Lakiesitys rahapelimarkkinoista on valmis

Tämä merkitsee, että arpajaisvoitot uusista raaputusarvoista voi lunastaa jatkossa vain henkilö, joka on tunnistautunut ostaessaan arvan. Toisin sanoen raaputusarvan voiton voi lunastaa vain sama henkilö, joka sen on ostanutkin.

Laki arpajaislain muuttamisesta 1284/2021

Mikäli henkilö voiton maksamisen jälkeen antaa voiton tai osan siitä toiselle henkilölle, kyseessä on perintö- ja lahjaverolain 18 §:n mukainen lahja. Jos voiton lunastanut henkilö jakaa yksin saamansa arpajaisvoiton toisten henkilöiden kanssa ennen arvontaa tehdyn yhdessä pelaamista koskevan sopimuksen perusteella, katsotaan saatu tulo muuksi veronalaiseksi ansiotuloksi.

Arpajaislaki – Rahapelilainsäädäntö Suomessa

Arpajaislain 14 a §:n mukaan alaikäinen ei saa pelata rahapelejä. Alaikäisen ei ole mahdollista tunnistautua Veikkaus Oy:n rekisteröityneeksi pelaajaksi ja ostaa osuutta porukkapeliin. Koska voitot maksetaan vain tunnistautuneille pelaajille, ei alaikäinen voi saada porukkapelistä TVL 85 §:n mukaista verovapaata arpajaisvoittoa. Voiton tai osan siitä siirtäminen alaikäiselle katsotaan aina perintö- ja lahjaverolain 18 §:n mukaiseksi lahjaksi.

Uuden rahapelijärjestelmän lakiluonnos lausunnolle

Arpajaislain mukainen tunnistautuminen tarkoittaa sitä, että myös jokaisen porukkapelistä osuuden ostavan henkilön tulee tunnistautua. Arpajaisvoitot maksetaan vain tunnistautuneille asiakkaille. Tuloverolain 85 §:n mukaisena verovapaana arpajaisvoittona voidaan pitää vain tunnistautuneelle pelaajalle maksettua arpajaisvoittoa.