Katso alta miten Vakion mainokset ovat muuttuneet vuosi vuodelta
Veikkauksen sosiaalisessa mediassa pyörivä Keno-rahapelimainos on aiheuttanut paljon närää ja jälleen on kyseenalaistettu Veikkauksen vastuullisuutta mainonnassa. Mainoksessa verrataan Kenon päivittäistä pelaamista vastaavanlaiseen päivärutiiniin siinä kuin kahvilla käyntiäkin. Moni on pitänyt Veikkauksen mainosta hyvin epäsopivana rahapelien mainostamiseen, kun Veikkauksen monopolin ensisijainen tehtävä ja monopolin oikeutus on ensisijaisesti peliongelmien ehkäisy. Kyseinen Kenon mainos antaa sen sijaan kuvan, että rahapelaaminen olisi aivan normaali osa suomalaisten arkea.
Esimerkiksi vuonna 2019 veikkauksella oli käytössä laaja radion ja sosiaalisen median kampanja, jossa uhkapelaamista arkipäiväistettiin vertaamalla rahapelejä kahvin juontiin. Radiomainoksessa mies soittaa psykologille ja kysyy onko ok hakea jännistystä elämään pelaamalla rahapelejä. Samaan aikaan sosiaalisessa mediassa oli Veikkauksen maksullisia mainoksia, joissa mainostettiin seuraavasti: ”Keno kuuluu monen päivärutiineihin siinä missä vaikkapa kahvilla käynti. Missä tilanteessa sinä pelaat Kenoa?”
Nämä molemmat ovat hyviä esimerkkejä siitä miten Veikkaus rikkoi Arpajaislain 14 b § Rahapelimarkkinointi kohtaa. Kyseisen momentin 3. kohdassa lausutaan seuraavaa: ”Markkinoinnilla ei saa edistää taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja aiheuttavaa rahapelaamista: – – 3) arkipäiväistämällä rahapelaamista rinnastamalla rahapelaaminen osaksi arkea tai henkilön arkirutiineihin, henkilön jokapäiväiseen tai tavanomaiseen kulutuskäyttäytymiseen, kuten elintarvikkeiden tai vaatteiden hankkimiseen tai esittämällä rahapelaaminen tarpeellisena tai harmittomana ajanvietteenä;”.
Netin keskustelupalstoilla on ihmetelty, kuka tutunoloinen vanhempi naispuolinen henkilö esittää Veikkaus Oy:n mainoksessa Veikkauksen työntekijää, joka kyselee esimerkiksi Teemu Selänteeltä henkilöllisyystodistusta.
Veikkaus. Siirry sisältöönSaavutettavuus.
 Kyse oli Veikkauksen hyvin geneerisestä arpamainoksesta. Sen pituus oli 20 sekuntia, Veikkauksen myynti- ja markkinointijohtaja Anu Kytö kertoo Iltalehdelle.
Veikkaus sai huomautuksen jalkapallon MM-kisaveikkausmainoksesta, joka vedettiin palautteen vuoksi pois yhtiön nettisivuilta jo kesäkuussa.
Mainonnan eettinen neuvosto on antanut Veikkaukselle huomautuksen jalkapallon MM-kisaveikkausmainoksesta. Neuvoston mukaan Veikkauksen verkkosivuilla
Elovaara paheksui Veikkauksen radiomainosta, jossa hahmo soittaa terapeutille kysyäkseen, onko hyväksyttävää haluta jännitystä elämäänsä rahapelien avulla. Mainoksessa terapeutti vastaa myöntävästi.
Veikkauksen rahapelejä koskeva mainonta on herättänyt jälleen kohun
Tilanteesta huolissaan olevista käytännössä kukaan ei olisi kieltämässä rahapelejä Suomessa, vaan suurimmiksi ongelmiksi koetaan pelikoneet, jotka haluttaisiin valvottuihin pelihalleihin, Veikkauksen aggressiivinen markkinointi sekä se, että Veikkauksen kiinnostus pelihaitoista huolehtimisesta vaikuttaisi olevan ainoastaan välttämätön paha verrattaessa sitä voitontavoitteluun, eli täysin toisin, jolla valtion monopoli on oikeutettu EU:n toimesta. Moni pitääkin nykyistä Veikkauksen toimintaa lähestulkoon tulonsiirtona köyhemmältä väestönosalta varakkaammalle, sillä tutkitusti köyhemmät pelaa Veikkauksen pelejä paremmin toimeentulevia enemmän. Tämän asian tiedostaa myös Veikkaus, sillä pelikoneita on sijoiteltu selvästi enempi köyhemmille kuin varakkaimmille alueille.
20 sekuntia voi maksaa Veikkaukselle 2,9 miljoonaa euroa
Veikkauksen tuotot ja niiden jakaminen on herättänyt keskustelua jo pitkään. Vuoteen 2024 asti Veikkaus on jakanut vuosittain noin ~1 miljardin ”avustuksina” eri järjestöille. Käytännössä Veikkaus jakoi avustuksia Sosiaali- ja terveysministeriölle (STM), opetus- ja kulttuuriministeriölle (OKM) sekä maa- ja metsätalousministeriölle. Nämä ovat jakaneet tuotot sitten sovitusti eteenpäin sosiaali- ja terveysjärjestöille, kulttuurille, liikunnalle, tieteelle, nuorisotyölle ja hevosurheiluun.
Näiden ”kolmannen sektorin” järjestöjen tukien huono puoli on ollut niiden läpinäkymättömyys. Järjestöjen tilinpäätökset eivät ole julkisia eikä kukaan voi varmistaa mihin avustuksia tarkalleen käytetään. Myös avustusten myöntämisen perustelut ovat epäselviä ja päätöksiä seuratessa yleensä samat yhdistykset ovat saaneet vuodesta toiseen suunnilleen saman summan. Näiden järjestöjen avustusten väärinkäytöstapauksia nousee uutisiin noin kerran pari vuodessa, ja kyseessä on varmasti ainoastaan jäävuoren huippu.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA) järjestöluokassa ”Päihde- ja riippuvuusjärjestöt” on avustuspäätöksiä 5 vuoden aikana tehty 111 eri järjestölle keskimäärin noin 30 M€/vuosi. Miksi Suomen kokoiseen maahan tarvitaan 111 järjestöä huolehtimaan päihde- ja riippuvuusongelmaisista? Voisiko päihdeongelmat mahdollisesti hoitaa tehokkaammin esimerkiksi yhden järjestön alla, joka on julkisuuslain piirissä? Vai onko kyseessä mahdollisesti hyväveli -järjestelmä ja järjestöjen johdosta löytyy eri puolueiden aktiiveja?
Vuoden 2024 alusta Veikkauksen tuotot on siirretty valtion budjettiin, ja side järjestöjen ja Veikkauksen välillä yritetään purkaa. Ehdotus oli, että rahapelituotot siirrettäisiin ilman korvamerkintää valtion budjettiin ja tuensaajille jaettaisiin jatkossa rahaa osana normaalia valtion budjettivalmistelua. Uudistus tuli voimaan vuoden 2024 alusta. Kolmeksi ensimmäiseksi vuodeksi rahoitustaso edunsaajille turvataan vajaaseen miljardiin eroon. Toivottavasti tämän jälkeen jokaisen järjestön tarpeellisuus arvioidaan kriittisesti ja side Veikkaukseen saadaan kokonaan katkottua.
Veikkaus laittaa osan mainonnastaan tauolle – toimitusjohtaja
JULKAISTU 12.8.2019 Veikkauksen peleihin hävitään vuodessa 1,76 miljardia euroa (2018), eli noin 360 euroa jokaista suomalaista kohti vauvasta vaariin. Puolet siitä, eli lähes 900 miljoonaa euroa, tulee vain viideltä prosentilta ongelmapelaajia. Peliongelmainen häviää riihikuivaa rahaa keskimäärin lähes 2 000 euroa kuukaudessa ja 24 000 euroa vuodessa. Edes keskituloisella ei ole mitenkään varaa pelata tuollaisia summia. apua hakevista peliongelmaisista 67 prosentilla onkin velkaa yli 10 000 euroa, sillä ongelmapelaaminen rahoitetaan usein pikavipeillä toisensa perään. Ongelmapelaajia on eniten nuorissa miehissä ja iäkkäissä naisissa. Rahapeliongelmista kärsii tällä hetkellä noin suomalaista ja heidän määränsä on ollut viime vuosina selvässä kasvussa.
Veikkaus laittaa osan mainonnastaan tauolle – Toimitusjohtaja
Ruokakauppiaille ja baarinpitäjille peliautomaatti on mieluinen lisä. Liikkeenharjoittaja saa osansa automaatin tuotoista ja se voi myös houkutella asiakkaita. Rajallisille automaateille onkin kysyntää ja Veikkaus saa itsenäisesti päättää, kuka niitä saa ja kuka ei.
Veikkauksen mainos kauppakeskus Kaaressa Helsingin Kannelmäessä
Miksi tuollainen Lotto mainos?
Lisääkö tuo Loton pelaamista?
Kuvassa henkilöillä silmät kiiluu kun ovat olevinaan menossa pelaamaan Lottoa!
Mitä silmiin on laitettu?
Kuka haluaa jonottaa Kioskille, että saa tehdä Lotto lapun?
Jo vuosikymmeniä sitten vaihdoin NETISSÄ PELAAMISEEN!
Voin tehdä kupongin koska itse haluan!
Ei jonotusta!
Pankista rahansiirtoa Pelitille ei VEIKKAUS anna Yö aikaan tehdä!