Sen toimialana on Rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut


Pekkonen kehuu kuinka Veikkaus yrityksenä haluaa rakentaa vahvasti teknologiaa hyödyntäen tulevaisuutta. Tästä esimerkkeinä esimerkiksi keskittyminen asiakkaisiin, data-arkkitehtuuriin ja tekoälyn hyödyntämiseen. Samaa sanoo myös toinen yritykseen palannut, Development Portfolio Manager Tatu Sipilä. Hän kertoo, että vastuullisuus on osa Veikkausta.


Veikkaus Oy (0124502-6) on Osakeyhtiö. Sen toimialana on Rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut. Yrityksen viime tilikautena 12/2016, Veikkaus Oy teki 2 204 529 000 EUR liikevaihtoa ja sen tulos oli 581 815 000 EUR. Yrityksen nettotulosprosentti oli 26,39%. Katso kaikki yrityksen julkiset tiedot alta!

Veikkaus Oy (2765220-1) on Osakeyhtiö. Sen toimialana on Rahapeli- ja vedonlyöntipalvelut. Yrityksen viime tilikautena 12/2023, Veikkaus Oy teki 1 033 054 000 EUR liikevaihtoa ja sen tulos oli 577 884 000 EUR. Yrityksen nettotulosprosentti oli 55,94%. Katso kaikki yrityksen julkiset tiedot alta!

Veikkaus. Siirry sisältöönSaavutettavuus.

Veikkauksen monopoliasema Suomessa on lyhyesti ilmaistuna aivan käsittämätön. Luettuani Senja Larsenin kirjan nimeltä Veikkaukratia, olen hölmistynyt Suomesta, jota kutsutaan myös hyvinvointivaltioksi. Kyseessä on todella suuri rakenteellinen ongelma, josta ei enää niin vain luovuta. Oikeastaan minulla ei edes ole uskoa siihen, että tästä valtion omistamasta rahasammosta haluttaisiinkaan luopua. Tämän koko systeemin purkaminen olisi yhteiskunnallisesti todella iso pommi, eikä ainakaan vielä toistaiseksi kukaan ole halunnut ottaa sitä kontolleen.

Suomessa pelataan kolmanneksi eniten maailmassa, kun määrä suhteutetaan väkilukuun. Peliongelmaisia ja heidän läheisiään on lähes miljoona ja Suomi tunnetaankin yleisesti lottokansana. Keskivertosuomalainen laittaa rahapeleihin tuhottomasti enemmän rahaa kuin esimerkiksi osakkeisiin tai rahastoihin. Kukapa nyt ei valitsisi äkillistä rikastumista, pitkäjänteisen säästämisen ja sijoittamisen sijaan? Se on vain ikävä tosiasia, että Veikkaus on yritys, joka tekee kannattavaa liiketoimintaa. Toisin sanoen se kerää pelaajilta ja etenkin ongelmapelaajilta sievoisen summan rahaa, eikä missään nimessä jaa sitä samassa suhteessa ulos voittojen muodossa.

Veikkauksen asemasta, toiminnan rajoituksista, tehtävästä ja tuoton jaosta säädetään Suomessa arpajaislailla. Sen mukaan Veikkauksen tehtävänä on harjoittaa rahapelitoimintaa siten, että rahapeleihin osallistuvien oikeusturva taataan, väärinkäytökset ja rikokset pyritään estämään sekä pelaamisesta aiheutuvia taloudellisia, sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja ehkäistään ja vähennetään.

Arvontapelien tuotekehityspäällikkö Teemu Saukonoja tuli takaisin Veikkaukselle työskenneltyään pelianalytiikan parissa kansainvälisessä yrityksessä. Hän innostui palaamaan tuttuun yritykseen, josta oli positiivista kokemusta.


Emme ole vain yritys, vaan olemme yhteiskunnan jäsen

25. toukokuuta 1940 teki (TUL) liittotoimikunnan kokouksessa ehdotuksen neuvottelusta muiden urheilujärjestöjen kanssa veikkaustoiminnan aloittamiseksi. Neuvottelutilaisuus järjestettiin kuukautta myöhemmin. Neuvotteluihin osallistuivat TUL, ja . Kokouksessa päätettiin muodostaa toimikunta, jonka johtajaksi valittiin . Järjestöt allekirjoittivat 17. heinäkuuta uuden veikkausyhtiö Oy Tippaustoimisto Ab:n yhtiösopimuksen. Kaksi päivää myöhemmin vahvisti yhtiön yhtiöjärjestyksen. Yhtiön perustava kokous pidettiin 25. heinäkuuta. Presidentti allekirjoitti sallivan asetuksen elokuussa, ja yhtiö sai toimiluvan 6. syyskuuta. Vuonna 1941 yrityksen nimeksi muutettiin Oy Veikkaustoimisto Ab. Ensimmäisenä pelinä 1940 syyskuussa alkoi . 1960-luvulla aloitettiin , joka myöhemmin kuitenkin lopetettiin.

Toimintamme näkyy ja kuuluu kauas

Näen, että ongelman ydin on se, että Veikkaus ei halua jakaa sitä valtavaa määrää dataa, mitä heillä on kaikista pelaajistaan. Helpoiten peliriippuvaiset tunnistaisi tästä datasta, mutta mitä kävisi jos ilmenisi, että esimerkiksi 70 prosenttia liikevaihdoista tulee peliriippuvaisilta? Mitä jos kaikki ”parhaat” pelaajat ovat peliriippuvaisia? Jos tilanteeseen puututaan, vaikuttaako se yrityksen tulokseen? Tässä on syyt miksi Veikkaus ei halua tuoda julki kaikkea, mitä he tietävät pelaajistaan.

Veikkaus Vuosi 2015 oli Veikkauksen 75-vuotisjuhlavuosi

1990-luvulla Veikkauksen pelitarjonta kasvoi voimakkaasti. Vuosikymmenen alussa tarjolla oli kuusi peliä ja vuosikymmenen lopulla jo 17. Vuonna 1993 perinteinen Lotto sai rinnalleen yhteispohjoismaisen . Samana vuonna koettiin suuri uudistus suomalaisessa rahapelikentässä, kun Veikkaus aloitti urheiluvedonlyönnin järjestämisen Pitkä­vedolla; vuotta myöhemmin alkoivat ja . Vuonna 1998 vedonlyönnin tuotevalikoima laajeni Veikkauksen kehittämän myötä. Vuosikymmenen aikana pelaaminen myös laajeni veikkausasiamiehiltä myös internetin ja puhelimen välityksellä tapahtuvaksi toiminnaksi. Veikkauksen viimeisenä toimintavuotena lähes puolet (48,3 %) liikevaihdosta tuli digitaalisista myyntikanavista.

Sponsorointi ei ole tukitoimintaa

Mielenkiintoista oli myös lukea siitä, miten Veikkaus kartoittaa mahdollisia ongelmapelaajia. Kirjassa eräs tutkija avasi näitä toimintatapoja, eli Veikkaus kartoittaa ongelmapelaajia satunnaisotannalla. Tämä tarkoittaa sitä, että he soittavat sattumanvaraisesti Suomen kansalaisille ja tiedustelevat, onko tavoitetuilla henkilöillä mahdollisesti ongelmia pelaamisen suhteen. Ensinnäkin eihän kukaan peliongelmainen myönnä puhelimessa kärsivänsä peliriippuvuudesta. Yleisesti tästä koetaan suunnattomasti häpeää ja omista peliongelmistaan vaietaan yleensä niin pitkäksi aikaa kuin vain mahdollista. Toisekseen eihän alkoholihaittojakaan kartoiteta niin, että sattumanvaraisesti soitettaisiin eri henkilöille ja kysyttäisiin heiltä ovatko he juoneet alkoholia viime aikoina. Tällainen menettely totta kai vääristää lukuja ja saa näyttämään tilastot paremmilta, vaikka totuus lieneekin aivan toinen. Jo 1950-luvulla eräs yhteiskuntatieteilijä on todennut seuraavaa: ” Koskaan ei ole keksitty laitetta, josta on mahdollista saada niin pienellä investoinnilla niin suuri liikevoitto.”

Sponsorointiyhteistyö ei ole avustus- eikä tukitoimintaa

Myynti- ja markkinointijohtaja Saara Pekkonen palasi Veikkaukselle alkuvuodesta 2024. Pekkosella on kokemusta monista muutostilanteissa olevista yrityksistä, joissa hän on ollut käynnistämässä ja vetämässä uudistuksia. Veikkauksessa häntä innostavat mukavat ja osaavat ihmiset sekä positiivinen ilmapiiri.

Raportit, tutkimukset ja tilastot

Veikkaus on suunnitellut pelinsä tarkoituksenmukaisesti siten, että ne aiheuttavaisivat riippuvuutta. Nykyaikainen rahapelikone vangitsee pelaajan näkö-, kuulo- ja tuntoaistin. Jopa koneen muotoilu on mietitty sen mukaan, että siinä olisi helppo viettää useita tunteja pelatessa. Uusimmissa rahapelikoneissa on myös kasvojentunnistus, jonka avulla voidaan analysoida pelaajia. On esimerkiksi todettu, että alaspäin suuntautuva katse ennakoi pelaamisen lopettamista, jolloin järjestelmä antaa pelin jatkamista motivoivan bonusvoiton. Älytöntä, että tällaista voidaan katsoa läpi sormien.