Onko parempia linkkejä tour de skiing seuraamiseen


Joulun jälkeen Suomen joukkueesta kuului kuitenkin ikäviä uutisia. Suomen miesten ykkösnimi Iivo Niskanen joutui jäämään sivuun Tour de Skiltä. Naisten puolelta sairastumisen takia kotiin joutui matkaamaan Anni Alakoski.


Ensimmäisen Tour de Skin aikana ei yksittäisistä osakilpailuista jaettu maailmancupin osakilpailupisteitä, vaan kokonaiskilpailun lopputulosten mukaan pisteille yltäneet saivat nelinkertaiset pisteet; voittaja 400 pistettä ja sijalle 30 yltänyt 4 pistettä.

Kauden 2007–2008 Tour de Skillä maailmancupin pisteitä jaettiin myös osakilpailuiden 15:lle parhaalle, voittajalle 50 pistettä ja sijalle 15 yltäneelle 8 pistettä. Edellytyksenä pisteiden saannille oli, että hiihtäjä kilpailee Tour de Skin loppuun asti, kunnes 2009–2010 tämä ehto poistettiin. Sen myötä kokonaiskilpailun keskeyttäjien määrät kasvoivat.

* Tour de Skin loppunousu osana 8.1. Val di Fiemmen kisoja.

Tutustu alta Tour de Ski:n 2022-2023-kisaoppaaseemme! Kiertue hiihdetään Sveitsissä, Saksassa ja Italiassa 31. joulukuuta 2022 - 8. tammikuuta 2023. Kiertue alkaa tällä kaudella Sveitsin Val Müstairissa ja huipentuu legendaariseen Val di Fiemmen loppunousuun.

kuuluva Tour de Ski päättyy sunnuntaina, kun hiihtäjät kipuavat Alpe Cermisin laskettelurinteen huipulle. Norjan Johannes Hösflot Kläbo jatkoi voittoputkeaan voittamalla lauantain massalähdön. Norjalainen on voittanut kaikki tämän vuoden Tourin osakilpailut. Naisissa nähtiin tiukka kirikamppailu, jossa vikkelin oli Saksan Katharina Hennig ennen Frida Karlssonia. Kisan kolmas oli Suomen Kerttu Niskanen. Suomen toinen tähtihiihtäjä Krista Pärmäkoski joutui keskeyttämään Tourin ennen tämän päivän kilpailua, kun suomalainen sairastui mahatauhtiin.

Hiihdon Tour de Ski kisataan vuodenvaihteessa 2022-2023 ja kisapaikkoina ovat tällä kertaa 31.12.-1.1. Val Müstair (Sveitsi), 3.-4.1. Oberstdorf (Saksa) ja 6.-8.1. Val di Fiemme (Italia). Osakilpailuista voi tuttuun tapaan lyödä myös vetoa, joten kannattaa käydä tsekkaamassa mitä kertoimia esimerkiksi suomalaiset saavat kokonaiskisaan ja päiväkohtaisiin kilpailuihin.

Tour de Skin sisältämien kilpailujen määrä on vaihdellut kuuden ja yhdeksän välillä. Tuleva kiertue koostuu seitsemästä kilpailusta, jotka suoritetaan yhdeksän päivän aikana. Kilpailuista viisi on normaalimatkojen kilpailuja (naisilla matka 10 km ja miehillä 15 km) ja kaksi sprinttikilpailua. Parhaimmillaan voi siis tulla 13 kilpailulähtöä, mikäli sprinttikisoissa yltää finaaliin saakka. On lisäksi huomioitava, että kilpailuturnee järjestetään useammassa maassa, joka aiheuttaa matkustamista kilpailujen välissä. Pahimmillaan autoilua on tullut kiertueen aikana reilusti yli tuhat kilometriä, joka osaltaan lisää urheilijoiden kokonaiskuormitusta. Järjestäjät ovat kuunnelleet kritiikkiä raskaasta matkustamista osakilpailuiden välillä ja tällä kertaa kilpaillaan vain kahdessa maassa (Sveitsi, Italia) ja kolmella paikkakunnalla.


Amundse keeps Tour de Ski title dreams alive

Maastohiihdon perinteikäs Tour de Ski -kiertue kilpaillaan tänä vuonna Sveitsissä ja Italiassa. Kilpailupaikkakuntina ovat Toblach, Davos ja Val di Fiemme. Tänä vuonna Tour de Ski on yksi hiihtokauden kohokohdista, sillä tällä kaudella ei ole arvokisoja.

Tour de Ski on osa maailmancupia.

Tour de Ski jatkuu huomenna perinteisen hiihtotavan takaa-ajokilpailuilla. Naisten kilpailu käynnistyy klo 13 ja miehet starttaavat ladulle klo 14:15.

Kauden 2022 -23 Tour de Ski hiihdetään kolmessa eri paikassa .

Idea Tour de Ski-kiertueesta syntyi pyöräilyn legendaarisesta etappikilpailusta Tour de Francesta, jossa ajetaan kilpaa noin 3500 km kolmen viikon aikana sisältäen yleensä 21 etappia ja kaksi lepopäivää. Kilpailua pidetään yhtenä maailman raskaimmista urheilusuorituksista. Minkälainen on sitten Tour de Skin aiheuttama kuormitus? Viime ja tällä kaudella Tour de Ski-kiertueen hiihdettävä kokonaismatka on naisilla noin 55-60 km ja miehillä 75-80 km. Viime vuonna kilpailujen kokonaiskesto oli naisilla noin 2,5 tuntia ja miehillä hieman yli 3 tuntia. Melkoisesti vähemmän siis kuin pyöräilyn isoissa etappikilpailuissa, jonka etapit kestävät yhteensä 80-90 tuntia yksittäisen etapinkin ollessa pidempi kuin koko Tour de Ski-kiertue. Sanders ym. (2018) tutkimuksen mukaan pyöräilyn Grand Tourien (Giro d’Italia ja Vuelta a España) etapeilla ajetaan keskimäärin noin 66 %:n sykkeillä suhteessa maksimiin. Hiihdon normaalimatkoilla keskisyke on yleensä noin 90 % maksimisykkeestä tai jopa hieman yli. Eli tehollisesti Tour de Skillä hiihdetään joka kisassa maksimialueella ja se poikkeaa suuresti pyöräilyn Grand Toureista, joista noin 70 % ajetaan peruskestävyysteholla. Tour de Skin aiheuttama kuormitus muodostuukin pääasiassa korkean suoritustehon kautta. Harjoituskaudella liikutaan määrällisesti selvästi enemmän kuin Tourilla, mutta matalammilla tehoilla. Tour muistuttaakin erittäin kuormittavaa puolentoista viikon tehoblokkia, jossa liikutaan päivittäin maksimikestävyysalueella. Tehoblokit ovatkin harjoituksellisesti erinomainen tapa valmistautua kisakalenterissa yleistyville Tour-tyyppisiin kisakiertueille. Fyysisen kuormituksen lisäksi kiertueen aikainen päivittäinen kilpailu koettelee psyykkisiä voimavaroja, sillä kilpailuun valmistautumista, henkistä virittäytymistä, paineenhallintaa ja keskittymistä on tarjolla jatkuvalla syötöllä.

Päivitämme Suomen joukkueen Tour de Skille heti, kun se julkaistaan.

Tour de Ski on yksi hiihtokauden suurimmista vedonlyöntikohteista. Monilla eri sivustolla on useita kohteita auki ja myös tänä vuonna voit veikata kokonaiskilpailun voittajaa, sijoitusvetoja ja paljon muuta. Alta löydät uusimmat vihjeemme Tour de Skin vedonlyöntiin.

Tour de Ski, miesten kokonaistilanne (6/7 osakilpailua)

Tour de Skin historiaa katsoessa naisten puolella eniten voittoja on kerännyt Justyna Kowalczyk Puolasta, neljä peräkkäistä voittoa. Myös Suomen Virpi Kuitunen on hyvin esillä kahdella voitollaan.

Tour de Skin osakilpailumäärä on vaihdellut vuosien varrella.

Tour de Skin historian menestyneimmät hiihtäjät ovat nelinkertaiset voittajat Sveitsin ja Puolan . Suomen on voittanut kiertueen kaksi kertaa ja ollut kerran toinen.

Tour de Ski, naisten kokonaistilanne (6/7 osakilpailua)

Tour de Skin huipennuksena on ollut alusta lähtien legendaarinen loppunousu Alpe Cermis. Viimeisen kilpailun loppuosuus on tiukkaa mäen kipuamista, jolla ei välttämättä ole tekemistä normaalin kilpahiihdon kanssa. Nousuosuus sopii hyvin kevytrakenteisimmille hiihtäjille, joiden maksimaalinen hapenottokyky on poikkeuksellisen hyvä, kuten Therese Johaugilla tai Matti Heikkisellä. Ylämäen mitta on 3,6 km sisältäen 425 m vertikaalinousua. Keskijyrkkyys on 11,6 % ja jyrkimmät kohdat 28 % eli todellakin seinää riittää noustavaksi. Loppunousu on Tour de Skin eittämättä kuuluisin osuus, mutta nousun kesto (naisilla noin 18 minuuttia, miehillä noin 16 min) suhteessa kiertueen kokonaiskestoon on melko pieni. Nousun merkitys kokonaiskilpailun kannalta ei siten ole niin suuri kuin sen maineesta voisi päätellä.