Speden Spelit nousi suosikkiohjelmaksi


Speden Spelit ei ollut pelkkä televisio-ohjelma, vaan se oli ilmiö, joka toi suomalaiset yhteen viikoittain. Speden kekseliäät pelit, hänen osallistumisensa kilpailuihin ja yhteistyö Veikkauksen kanssa loivat ainutlaatuisen viihdekokemuksen. Ohjelman vaikutus näkyy vielä tänäkin päivänä, ja monet muistavat sen nostalgisesti.


Vanhoilla päivillään vuonna 1992 Spede teki Veikkaus Oyn kanssa sopimuksen: Speden Sallittujen leikkien lajivoittajia voi veikata. Kyseessä oli onnenpeli, sillä voittajien numerot arvottiin vasta suorassa tv-lähetyksessä. Seuraavan 14 vuoden aikana Spede tuli näin ansainneeksi Veikkaukselle - eli suomalaiselle kulttuurille, urheilulle ja nuorisotyölle – huikeat miljardi markkaa. Myöhemmin Speden Bingolotto-visailu Ylessä tuotti samalla periaatteella sekin Veikkaukselle miljoonia. Vanhaa viihdemiestä kutkutti. Häntä halveerannut kulttuurieliitti sai nöyrästi anoa hänen ansaitsemiaan varoja. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa.

– Minun ja Kirsin (Oesch) mielessä kypsyi kesän aikana niin sanottu kymppikierros, jossa lähialuetta kierretään ja kokeillaan erilaisia pelejä eri kohteissa. Myös nämä paikat säilyvät toistaiseksi ennallaan. Kymppikierroksella pääsee kokeilemaan esimerkiksi kahden käden tikanheittoa, mölkkyä, koripalloa ja tasapainoilua, vähän sellaista Speden Spelit-meininkiä. Toimistomme edessä on myös Kimble, jota lapset ja nuoret käyvät usein pelaamassa. Kiersin itse yhtenä elokuun päivänä ystäväni kanssa tämän kymppikierroksen, se on mukava kesämuisto, Merinen muistelee.

Speden Spelit: Suomen Legendaarinen Peliohjelma

Spede teki jo siinäkin hyvän työn, kun nostatti Vesa-Matti Loirin ja Hannele Laurin tietoisuuteeni.

Muistettavimmat työt:
Speden Spelieissä väripeli, kortinvärin arvaus, kangassuikaleen läpi pujottelu, hyppynaru, ammunta ja se miten hän nosteli arvonnassa pelikortteja silleen kivasti pyörittämällä.

Speden tuottamista tv-sarjoja Parhaat Vuodet on varmasti ykköseni, koska tekee niin mahtavaa roolityötä Pentti Karvalana ja sarjassa on niin paljon dramaattisia käänteitä, ehkä vähän saippuaistakin meininkiä.

Speden tuottamia Uuno elokuvia olen tässä viime aikoina tuon kirjan inspiroitumana katsomaan.

Spede esitti 1958–1959 Kansallisbaletissa nimiroolin Don Quijotessa. Ja oli innoissaan! Pienoisbaletti oli ohjelmistossa vuoden ajan. Balettimestari George Gé halusi Don Quijoten, köyhän maalaishidalgon rooliin ei-tanssijan, sellaisen pitkän ja komean miehen, joka olisi vastakohta aseenkantaja Sancho Panzan taitavalle tanssille. Joku vihjaisi Spedestä, tv-mainoksissa koikkelehtineesta hujopista ja balelttimestari oli myyty. Elokuvapuolella Spedeä ei onnistanut yhtä hyvin. Hän haki suurin odotuksin Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan alikersantti Rokan roolia. Ei tärpännyt. Spede oli 25-vuotias ja liian nuori iäkkääseen näyttelijäkaartiin.

Loistavasti kirjoitettu Speden elämänkerta avasi minulle paljon lisää hänen komiikastaan ja vaikka Speden elokuvapuoli ei ole minulle läheistä, niin hänen tuottamat tv-sarjat taasen on edelleenkin yksiä suosikkisarjojani.

Speden Speleissä oli mahdollista veikata voittavan kilpailijan numeroa rahapelissä ja näin voittaa itsekin ohjelman avulla. Kilpailijoiden numerot tosin arvottiin vasta lähetyksessä. Spelien numerot arponeet "pallotytöt" olivat mukana lähetyksissä vuoden 1999 loppuun asti. Oli myös toinen rahapeli, jossa oli mahdollista veikata jokaisen Spelin numeroa. Ohjelman lopussa kerrottiin Spelien oikeat numerot. Lisäksi ohjelmassa arvottiin joka viikko siihen lähetettyjen veikkauskuponkien avulla kaksi katsojaa, jotka pääsivät studioon kilpailemaan rahapalkinnosta ohjelman lopussa järjestetyssä korttipelissä. Jotta kuponki olisi kelvollinen lähetettäväksi ohjelmaan, siinä tuli olla kolme tv-tunnusta (tai Speden Spelien viimeisenä vuonna vaihtoehtoisesti kolme euron symbolia). Pelissä oli seitsemän numeroita 1–7 vastaavaa rahasummaa (joista 7 oli erityinen, joka viikko kasvava , ja 1–6 tavallisia summia, 1 suurin ja 6 pienin). Pelaajien valitsemien korttien numeroiden mukaiset rahasummat pudotettiin pois (ässä oli 1). Lopulta pelin voittaja sai jäljelle jääneen summansa sellaisenaan, ja häviäjä puolet omastaan. Tasapelin sattuessa kumpikin sai kyseisestä rahasummasta puolet.


Vuosina 1990–1992 ohjelman nimi oli Speden sallitut leikit

Elokuussa 2001 -visailuohjelman päätyttyä Pasanen oli tarjonnut tämän juontajalle juontajan paikkaa Speden Speleihin, mutta kanavalta sanottiin, ettei Porkka voi hypätä Onnenpyörästä toiseen ohjelmaan. Olisi ollut pakko pitää taukoa.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti

Vuonna 1992 mukaan tuli Veikkaus ja Speden Spelien voittajaa oli mahdollista veikata kotisohvalta, pikavoittojen toivossa. Studioon arvottiin myös kaksi katsojaa, jotka kisailivat 100 000 markan potista, Speden vetäessä kortteja pakasta kuin käärmeenlumoaja.

Jotain meni pieleen! Palaa etusivulle.

Tuolloin nimeksi vakiintui Speden Spelit (aiemmin nimillä ja Veikkaus tuli mukaan ohjelmaformaattiin.

Ohjelmalla oli monta nimeä, tunnetuin on Speden Spelit

Muuten Speden tuottamista elokuvista suosikikseni sitten valitsen Romanovin kivet, joka kyllä tuotti tappiota niin Spedeyhtiölle, kuin varmaan muillekkin elokuvien tekijöille.

Coinline: Pelit ja peliautomaatit

Spede inhosi elokuvasäätiötä, jolta ei juuri herunut tuotantotukea hänen elokuvilleen. Ei, vaikka ne vuodesta toiseen keikkuivat katsojatilastojen kärjessä. Spede rähjäsi, että tuki menee järjestään elokuville, joissa varmasti ei vilahda vitsinpoikanenkaan, sitäkin enemmän yhdyntäkohtauksia ja joiden juoni on hämärä. Elämäkerturi Tuomas Marjamäki uskoo, että mies ei oikeasti rahallista tukea edes halunnut. Elokuvasäätiölle motkottaminen oli Speden kikka saada elokuvilleen ilmaista mainosta. Omissa elokuvissaan viihdemoguli noudatti puritaanisia periaatteita: hän ei koskaan pilkannut uskontoa, isänmaata eikä poliitikkoja, ei näyttänyt paljasta pintaa eikä viljellyt kiroilua. Spedelle oli kunnia-asia tehdä kokoperheen elokuvia.

Speden Spelit oli 1990-luvun tv-kisailujen klassikko

Ohjelman nimi vaihtui kolme kertaa ennen kuin se vakiintui lopulliseen muotoonsa. Aluksi se oli (1988–1989), seuraavaksi (1989–1990) ja sitten (1990–1992). Marraskuussa 1992 ohjelma uudistui, kun mukaan tuli rahapeli. Samalla nimi vaihtui muotoon . Uusi nimi tuotti aluksi hankaluuksia, sillä -kansanmusiikkifestivaalin järjestäjät painostivat Spedeä vaihtamaan ohjelman nimeä. Nimi jäi kuitenkin pysyväksi. Vuosina 1988–1992 oli käytössä kesätauot, mutta kun Veikkaus tuli mukaan, ohjelma oli MTV3:n ohjelmistossa ympäri vuoden.

Simo Salminen ja Saija Hakola juontaa

Muuten Speden tuottamista elokuvista suosikikseni sitten valitsen Romanovin kivet, joka kyllä tuotti tappiota niin Spedeyhtiölle, kuin varmaan muillekkin elokuvien tekijöille.

Kilpailemassa on raadin valitsemia Online-tyttöjä (mm

Pienimpään voittoon tarvitaan 6 oikein, joten todennäköisyysvoittaa jotain on samaa luokkaa kuin Viking lotossa, mutta jo selvästi parempikuin Lotossa. Simon säät ja Speden spelit on poistunut Veikkauksenvalikoimasta, mutta ehkä vastaava neljän vaihtoehdon ja kymmenen kohteen pelitulee vielä valikoimaan.

[PDF] Oy Veikkaus Ab VUOSIKERTOMUS 1999

Simon sää on 'veikkausmielessä' Speden spelien seuraaja,jossa arvotaan vakion tyylisesti kymmenen kohdetta. Vakion kolmen vaihtoehdonsijaan pelissä on neljä vaihtoehtoa jokaisessa kohteessa.