Posti Group Oyj, hallituksen jäsen, 2019-
Voimassa olevasta Veikkaus Oy:n tuotonjakoa koskevasta lainsäädännöstä tekee eettisesti ongelmallisen se, että rahapelituotoista arviolta 35 prosenttia on peräisin niiltä, joilla on rahapeliongelma (THL: Suomalaisten rahapelaaminen 2019 -tutkimus). Järjestöjen toimintaa ja rahapelihaittoja ehkäisevää järjestötyötä rahoitetaan nykyisin varoilla, jotka ovat peräisin niiltä, joiden auttamiseksi järjestöt toimivat. Ehdotetussa uudessa rahoitusmallissa tällaista toimintaa rahoitettaisiin jatkossa yleiskatteellisista budjettivaroista. Muutos voisi vaikuttaa kielteisesti rahapelihaittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen, mikäli järjestöjen tekemän ehkäisevän ja haittoja vähentävän työn rahoitus muuttuisi epävarmaksi tai vähenisi. Tämä mahdollinen kielteinen vaikutus koskisi laajemmin myös kaikkea terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseksi tehtävää työtä, jota nykyään rahoitetaan Veikkaus Oy:n tuotoilla. Toisaalta nykyisessä mallissa avustuksensaajien taloudellinenepävarmuus on lisääntynyt rahoituksen ollessa lähtökohtaisesti yhteydessä Veikkaus Oy:n tuoton määrään. Ehkäisevän työn ja muun tuotoilla tällä hetkellä tehtävän terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia edistävän työn rahoitus olisi tulevaisuudessa riippuvainen tulevien hallitusten päätöksistä. Rahapelipoliittisen ohjelman valmistelun yhteydessä selvitetyn, rahapelihaittojen ehkäisyä ja vähentämistä tukevan erillismomentin käyttöönotto toisaalta lisäisi tähän työhön kohdennettavia resursseja. Erillismomentin käyttöönoton yksityiskohdat on tarkoitus valmistella rahapelipoliittisen ohjelman toimeenpanovaiheessa sen ensimmäisellä kaudella vuosien 2022 ja 2023 aikana sosiaali- ja terveysministeriön johdolla siten, että määrärahamomentin mukainen toiminta käynnistyisi vuoden 2024 alusta. Arpajaislain 52 §:ssä säädetystä valtion vastuulle kuuluvan rahapelihaittatyön kustannuksista vastaisi jatkossakin Veikkaus Oy.
KORJAUS 16:27 5.9.2019: Paatero jätti tiedotustilaisuudessa kertomatta, että poliitikkojäsenillä ei ole enää jatkossa sijaa Veikkauksen hallituksessa. Tämä on merkittävin Veikkausta koskeva päätös tänään.
Keskeiset luottamustehtävät:
Aalto-yliopisto, hallituksen jäsen 2025-
Fintraffic: hallituksen puheenjohtaja 2021–
Betolar Oyj: hallituksen puheenjohtaja 2020–2023, hallituksen varapuheenjohtaja 2023–
Siili Solutions Oyj: hallituksen jäsen 2020–
Silo AI Oy: hallituksen puheenjohtaja 2019–2024
DNA Oyj: hallituksen jäsen 2014–2021
Bittium Oyj: hallituksen jäsen 2017–2019
Veikkaus Oy: hallituksen jäsen, 2013–2017
Tampereen teknillinen yliopisto: hallituksen puheenjohtaja, 2012–2018
[PDF] VEIKKAUKSEN HALLINTONEUVOSTON KERTOMUS
Veikkaus poisti 4. syyskuuta 2019 Rinteen hallituksen omistajaohjausministeri (sd) vaatimuksesta kaikki poliitikkojäsenet hallituksestaan. He olivat , , ja . He olivat saaneet yli 2000 euron kuukausipalkkiota hallitustyöskentelystään. Veikkauksen hallituksen poliitikkojäsenistä neuvoteltiin vuonna 2017 silloisten hallituspuolueiden sekä pääoppositiopuolue SDP:n kesken. Paatero sanoi tiedotustilaisuudessa, että uusien hallitusjäsenten valinnoissa painopisteinä ovat olleet digiosaaminen, vastuullisuus ja pelihaittaongelmiin vastaaminen.
Rinteen hallitus aikoo pohtia myös Veikkauksen hallituksen kokoonpanoa uusiksi syksyn 2019 aikana.
Valtion omistajaohjaus tarkoittaa, että valtio osakkeenomistajana käyttää äänioikeuttaan Veikkauksen yhtiökokouksissa sekä vaikuttaa muilla toimenpiteillä yhtiön hallintoon ja toimintaperiaatteisiin. Omistajaohjauksen keskeiset periaatteet määritellään valtioneuvoston periaatepäätöksessä valtion omistajapolitiikasta. Omistajapolitiikan yhtenä lähtökohtana on hallitusohjelma ja tapana on, että uusi hallitus julkaisee päivitetyn periaatepäätöksen. Rinteen hallituksen periaatepäätös valtion omistajapolitiikasta julkaistaneen loppuvuonna 2019.