Veikkaus, RAY ja Fintoto halutaan yhdistää – yhtiöt vaikenevat
Varmasti olisivat halukkaita maksamaan valtiolle toimiluvasta Suomen markkinoille. Eri juttu, kuinka paljon. Hyvin todennäköisesti paljon vähemmän kuin Suomen etu edellyttäisi. Jos pitäisivät hintaa liian korkeana, niin ei muuta kuin itkemään EU-komissiolle, joka panisi Suomen tältäkin osin kuriin ja EU-herran nuhteeseen.
Etenkin Veikkauksen hoitamien pelien vaihdot romahtaisivat nykyisillä palautusprosenteilla, joten Suomen Peli Oy:n olisi pakko nostaa niitä kilpailijoiden tasolle. Seuraamus: lisenssimaksujen vuotuinen yhteissumma jäisi pienemmäksi kuin Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton nykyisen ylijäämän ja ulkolaisten yrittäjien puristuksessa toimivan Suomen Peli Oy:n ylijäämän erotus.
Kärsijäksi joutuisi muiden edunsaajien ohella Suomen hevostalous. Suomalaispetsarit pääsisivät painamaan vapaasti (vääjäämättömiä limiittejä lukuunottamatta) hedareitaan, mutta hevostalouden ammattilaisten leipää se ei leventäisi. Päinvastoin kävisi.
Rahapeliyhteisöjen fuusioitumista on valmisteltu yhdessä viranomaisten, edunsaajaryhmien sekä Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton kanssa. Fuusion ensimmäisessä vaiheessa perustetaan yhdistymistä valmisteleva väliaikainen integrointiyhtiö. Myöhemmin toisessa vaiheessa perustetaan valtion kokonaan omistama uusi rahapeliyhtiö. Sisäministeri Petteri Orpon mukaan siirtymäaika uuteen rahapeliyhtiöön on noin puolitoista vuotta.
Veikkaus Oy:llä, Raha-automaattiyhdistyksellä, jäljempänä RAY, ja Fintoto Oy:llä on arpajaislain mukaan yksinoikeus rahapelien toimeenpanemiseen. Niillä on erityinen rooli vastuullisen rahapelipolitiikan toteuttamisessa. Lakisääteisten rinnakkaisten yksinoikeustoimijoiden tehtävänä on arpajaislain mukaan rahapelien toimeenpaneminen siten, että rahapelitoimintaan osallistuvien oikeusturva taataan, väärinkäytökset ja rikokset estetään sekä pelaamisesta aiheutuvia sosiaalisia ja terveydellisiä haittoja vähennetään. Rahapeliyhteisöjen tulee ottaa toiminnassaan huomioon lainsäädännöstä ilmenevä erityisen vastuullisuuden vaatimus.
Selvitys: Veikkaus, RAY ja Fintoto historiaan
suomalaisten tuntemat Veikkaus, RAY ja Fintoto muodostavat uuden yhteisen peliyhtiön ensi vuoden alusta alkaen.
Näin Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys (RAY) ja Fintoto muodostaisivat tulevaisuudessa yhden suuren rahapeliyhtiön.
Yksinoikeusmallissa oikeus kaikkien tai tiettyjen rahapelien toimeenpanoon on annettu vain yhdelle pelinjärjestäjälle, Manner-Suomessa siis Veikkaukselle. Raha-automaattiyhdistys RAY, Veikkaus ja Fintoto yhdistyivät täksi yhdeksi suureksi peliyhtiöksi vuoden 2017 alussa.
Talouspoliittinen ministerivaliokunta on torstaina hyväksynyt Veikkauksen, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Fintoton rahapelitoimintojen yhdistämisen. Sisäministeriö alkaa seuraavaksi valmistella fuusion mahdollistavaa lainsäädäntöä.
Asia etenee: Veikkaus, Fintoto ja RAY yhdistyvät
Huomioidaan vielä että varmaan peliohjelmistokehityksessa RAY:n ja Veikkauksen ja Veikkauksen ja Fintoton välillä voidaan löytää synergiaetuja ja sitä kautta säästöjä.
Myönnän että ehdotukseni vapaasta kilpailusta on jonkinsortin sosiaalidarwinismia - "survival of the fittest".
Uskon kuitenkin että kotimaiset toimijat pärjäisivät kansainvälisessä kilpailussa aivan kuten PMU ja ATG:kin. Ovathan suomalaiset toimijat nopeita ja luotettavia voitonmaksajia, niiden järjestelmät toimivat erinomaisesti jne.
Palautusprosenttien pienuuskaan ei voi olla lähtemätön ongelma: Onhan PMU:n palautusprosentit osittain alle Fintoton ja esim. Prix d'Ameriquen päälähtöön pelataan pelkästään voittajaa 1,7 miljoonaa euroa.
Nykyjärjestelmän ainut "saavutus" mielestäni on se että huomattava osa suomalaisten käyttämistä pelieuroista menee suoraan ulkoimaisille yhtiöille hyödyttämättä sentilläkään suomalaisia yleishyödyllisiä yhteisöjä.
Itse en osaa moista saavutusta pitää kovinkaan merkittävänä.
Hallitus valmistelee Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistämistä
Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton yhdistyminen perustuu viime hallituskaudella tehtyyn parlamentaariseen selvitykseen. Tavoitteena on, että kotimaisten rahapeliyhteisöjen yksinoikeuteen perustuva rahapelijärjestelmä säilyy myös jatkossa.
Veikkaus, RAY ja Fintoto, yhdistyivät vuoden 2017 alussa ..
Suomen rahapelaamisen kokonaismäärä kasvoi koko 2000-luvun ajan aina vuoteen 2017 asti. Kolmen rahapeliyhtiön, Fintoto, RAY ja Veikkaus, yhdistäminen vuonna 2017 aiheutti monopolitoimijan pelimyynnin ja pelikatteen kääntymisen laskuun. Taulukossa kerrotaan pelikatteen (=pelimyynti – maksetut voitot) kehittyminen vuosien 2011 – 2021 aikana. Offshore-yhtiöihin kuuluvat kaikki muut yhtiöt paitsi nykyinen Veikkaus ja sen edeltäjäyhtiöt. Huomattavaa siis on, että Ahvenanmaan PAF on tässä tilastoinnissa offshore-yhtiöiden joukossa.
Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyvät
Veikkauksen hallitukseen on 27.3.2017 pidetyssä yhtiökokouksessa nimetty uudeksi jäseneksi kansanedustaja Ilkka Kanerva. Kanerva on aikaisemmin toiminut yhtiön hallintoneuvoston puheenjohtajana. Hallintoneuvoston uudeksi puheenjohtajaksi nimettiin kansanedustaja Timo Heinonen. Heinonen on aikaisemmin ollut hallintoneuvoston jäsen.
Hallintoneuvostoon nimettiin yhtiökokouksessa lisäksi viisi uutta jäsentä: kansanedustaja Reijo Hongisto, Suomen kansallisoopperan ja -baletin pääjohtaja Gita Kadambi, Allianssin pääsihteeri Anna Munsterhjelm, kansanedustaja Sofia Vikman sekä Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n toiminnanjohtaja Helena Värri.
Hallituksen puheenjohtajana jatkaa OTK Olli-Pekka Kallasvuo ja muina jäseninä talous- ja rahoitusjohtaja, KTM Outi Henriksson (Aktia Pankki Oyj), finanssineuvos Minna Pajumaa (valtioneuvoston kanslia), kansanedustaja Tuomo Puumala, itsenäinen neuvonantaja, KTM Hanna Sievinen, kansanedustaja Jutta Urpilainen sekä varatuomari Raimo Vistbacka.
Veikkauksen hallituksen ja hallintoneuvoston kokoonpano ja muut tiedot osoitteessa: !/yritystietoa/organisaatio
Veikkauksen hallitus uudistuu rajusti.
Vanhasta 8-hengen hallituksesta puolet saa jatkaa ja puolet joutuu lähtemään.
Kaikki hallituksen poliitikkojäsenet joutuvat jättämään paikkansa, keskiviikkona koolla ollut Veikkauksen yhtiökokous päätti.
Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd) kertoi asiasta tiedotustilaisuudessaan torstaina.
Lähtijät ovat kansanedustaja Ilkka Kanerva (kok), entinen kansanedustaja, valtiosihteeri Tuomo Puumala (kesk), kansanedustaja Jutta Urpilainen (sd) ja entinen perussuomalaisten kansanedustaja Raimo Vistbacka.
Paateron mukaan muutokset hallituksessa ovat seurausta siitä, että Veikkaus muuttui vuoden 2017 alussa ja yhtiö pyrkii nyt entistä vastuullisempaan toimintaan.
Näillä valinnoilla on myöskin haluttu vahvistaa Veikkauksen digipuolta ja Veikkauksen vastuullisuutta ja (torjua) pelihaittaongelmaa.
Hallitukseen nousi kolme uutta jäsentä. He ovat M-Brain Oy:n toimitusjohtaja Christian Cedercreutz, Finnairin kestävästä kehityksestä vastaava johtaja Anne Larilahti sekä Takuusäätiön toimitusjohtaja Juha A. Panzar.
Paateron mukaan Cedercreutz tuo hallitukseen digiosaamista, Larilahti vastuullisen johtamisen osaamista ja Panzar pelihaittoihin liittyvää osaamista.
Veikkauksen hallituksessa jatkavat hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo, Minna Pajumaa, Outi Henriksson ja Hanna Sievinen.
Veikkaus, RAY ja Fintoto yhdistyivät 1.1.2017, jolloin syntyi niin sanottu uusi Veikkaus.
TÄÄLTÄ löytyy saajat:
RAY, Veikkaus ja Fintoto yhdistyvät, kuten kaikki jo tietävät
PELATKAA HYVÄT IHMISET, rahaa tänne tarvitaan
Veikkauksen toimitusjohtajalla mahdollisuus 80 000 euron bonukseen - johtoryhmän keskipalkka lähes 16 000 euroa kuukaudessa
Maanantai 20.2.2017 klo 07.29
Vuoden alussa aloittaneen uuden rahapeliyhtiön toimitusjohtajalla Olli Sarekoskella ja yhtiön muilla johtoryhmän jäsenillä on mahdollisuus tuntuvaan bonukseen, mikäli asetetut tavoitteet toteutuvat.
Fintoto, RAY ja Veikkaus yhdistyivät vuoden alussa uudeksi rahapeliyhtiöksi (Veikkaus).
Uuden rahapeliyhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Veikkauksen liiketoiminnasta vastannut varatoimitusjohtaja Olli Sarekoski.
Sarekosken kuukausipalkka on 32 000 euroa kuukaudessa.
Nokian entisen toimitusjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon johtama FRV Evo Oy:n hallitus nimitti 1.1.2017 toimintansa aloittaneen (uuden) Veikkauksen johtoryhmään yksitoista henkilöä.
Rahapeliyhtiön toimitusjohtajaksi nimitettiin Olli Sarekoski, joka toimi Veikkauksen liiketoiminnasta vastaavana varatoimitusjohtajana. Varatoimitusjohtajaksi nimitettiin RAY:n toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski.
Sarekoski on uuden rahapeliyhtiön parhaiten palkattu henkilö. Sarekosken kokonaispalkka on 32 000 euroa kuukaudessa eli 400 000 euroa vuodessa. Palkkaan sisältyy puhelinetu ja mahdollisuus autoetuun.
Sarekosken tavoitteiden mukainen tulospalkkio on 20 prosenttia vuosiansiosta eli 80 000 euroa. Toimitusjohtajan tulospalkkion haarukka on 0-40 prosenttia.
16 000 euroa kuukaudessa
Muiden johtoryhmän jäsenten kokonaispalkat ovat yhteensä 125 500 euroa kuukaudessa eli noin 1,6 miljoonaa euroa vuodessa. Palkkoihin sisältyvät Sarekosken tapaan puhelinetu ja mahdollisuus autoetuun.
Veikkaus kieltäytyi avaamasta muiden johtoryhmän jäsenten palkkoja Iltalehdelle.
- Valtionyhtiöiden linjausten mukaisesti muu johtoryhmä raportoidaan kokonaisuutena, viestinnästä vastaava Nummikoski perustelee.
Muut johtoryhmän jäsenet ansaitsevat keskimäärin 15 750 euroa kuukaudessa (ilman Sarekoskea 14 000 euroa kuukaudessa).
Muiden johtoryhmän jäsenten tavoitteiden mukaiset tulospalkkiot ovat 15 prosenttia vuosiansiosta eli keskimäärin noin 26 000 euroa. Muiden johtoryhmän jäsenten tulospalkkion haarukka on 0-30 prosenttia.
Ensimmäinen johtaja ehti jo lähteä
Puolitoista kuukautta toimineen rahapeliyhtiön johtoryhmä kutistui hiljattain yhdellä, kun henkilöstöjohtaja Sirpa Ontronen jätti yhtiön. Nummikoski ei halua eritellä eron syitä.
- Sirpa Ontronen ei ole enää yhtiön palveluksessa, Nummikoski sanoo.
Ontronen siirtyi uuteen rahapeliyhtiöön RAY:stä, jonka henkilöstöjohtajana hän toimi vuodesta 2015. Sitä ennen Ontronen toimi pitkään pörssiyhtiö Martelan henkilöstöjohtajana.
Nummikosken mukaan henkilöstöasioista on vastannut 7. helmikuuta alkaen vastuullisuus- ja henkilöstöjohtaja Pekka Ilmivalta. Osaamisen kehittäminen on strategia- ja suunnittelujohtajan Heidi Ioannidoun vastuulla.
Muut johtoryhmän jäsenet ovat kaupallinen johtaja Nora Vähävirta (Veikkaus), ICT-johtaja Timo Kiiskinen (RAY), asiakkuus- ja myyntijohtaja Ari Aarnihuhta (Veikkaus), myyntijohtaja Pertti Koskenniemi (Fintoto), talousjohtaja Maija Hjelt (Veikkaus) ja lakiasiainjohtaja Mari Mustakoski (RAY). Suluissa kunkin johtoryhmän jäsenen entinen yhtiö.