Veikkaus vaatii tunnistautumista: Kimppalotto loppuu
Lisäksi ilmoitusvelvollisen on tunnistettava asiakkaansa ja todennettava tämän henkilöllisyys, jos: 1) liiketoimen suuruus tai toisiinsa kytkeytyvien liiketoimien suuruus yhteensä on vähintään 10 000 euroa ja asiakkuus on satunnainen, tai kyse on maksajan tiedot -asetuksen 3 artiklan 9 kohdassa tarkoitetusta varojen siirrosta, jonka määrä ylittää 1 000 euroa; 2) tavaroiden myynnissä suoritettavan liiketoimen suuruus tai toisiinsa kytkeytyvien liiketoimien suuruus käteisenä on yhteensä vähintään 10 000 euroa ja asiakkuus on satunnainen; 3) kyse on epäilyttävästä liiketoimesta tai jos ilmoitusvelvollinen epäilee liiketoimeen sisältyviä varoja käytettävän terrorismin rahoittamiseen tai sen rangaistavaan yritykseen; tai 4) ilmoitusvelvollinen epäilee aiemmin todennetun asiakkaan henkilöllisyyden todentamistietojen luotettavuutta tai riittävyyttä. Edellä 1 momentin 1 ja 2 kohdasta poiketen rahapelitoiminnassa asiakas on tunnistettava ja tämän henkilöllisyys todennettava joko panoksen asettamisen tai voiton maksamisen yhteydessä tai kummassakin tilanteessa, jos pelaajan asettama rahapanos tai lunastama voitto on yhtenä suorituksena tai toisiinsa kytkeytyvinä suorituksina yhteensä vähintään 2 000 euroa. Jos joku toimii asiakkaan lukuun (edustaja), ilmoitusvelvollisen tulee tunnistaa ja todentaa myös edustajan henkilöllisyys sekä varmistaa edustajan oikeus toimia asiakkaan puolesta. Ilmoitusvelvollisen tulee tunnistaa asiakkaansa ja todentaa asiakkaan henkilöllisyys asiakassuhdetta perustettaessa taikka viimeistään ennen kuin asiakas saa määräysvaltaansa liiketoimeen sisältyvät varat tai muun omaisuuden tai ennen kuin liiketoimi on suoritettu loppuun. Jos asiakkaan tunnistaminen ja henkilöllisyyden todentaminen aiheutuu siitä, että yksittäisten liiketoimien yhteenlaskettu arvo on 1 momentin 2 kohdassa tarkoitetuissa tapauksissa vähintään 10 000 euroa tai vastaavasti 2 momentissa tarkoitetuissa tapauksissa vähintään 2 000 euroa, henkilöllisyys on todennettava, kun mainittu raja saavutetaan. Tunnistamisvelvollisuudesta ja henkilöllisyyden todentamisesta säädetään lisäksi maksajan tiedot -asetuksessa. 3 §
Asiakkaan tuntemistiedot ja niiden säilyttäminen Ilmoitusvelvollisen on säilytettävä asiakkaan tuntemista koskevat tiedot luotettavalla tavalla viiden vuoden ajan vakituisen asiakassuhteen päättymisestä.
Okei. En tiennyt, ettei verkkopankkitunnukset tuota SATU:a. Tosin onhan se loogistakin. Itse muistan käyttäneeni SYP:n solo verkkopankkia jo modeemiyhteyksillä telesampon kautta taisi olla. Siten on loogista, että pankkien taustajärjestelmät on eri tavalla toteutettu, miten uudemmat. Tosin mikäänhän ei estä asiaa muuttamasta. Muu kuin se raha ja tahtotila.
Vastaan myös toiselle, joka sanoi että satu on yhtä turvallinen kuin hetu, tai turvaton.
Itse olen edelleen eri mieltä. Eihän sillä ole merkitystä vaikka numerot olisi lottonumeroita.
Kyse ei ole numeroiden muodostuksesta vaan siitä miten ja mihin niitä käytetään.
SATU on turvallisempi kuin HETU sen vuoksi, koska ihminen ei voi satua käyttää! Sitä käyttää vain tietokoneet ja sekin tapahtuu kolmannen osapuolen välityksellä.
Silloin ei ole merkitystä vaikka se numerosarja löytyisi googlella. Kun sitä ei voi käyttää.
Ainoa keino miten SATU:a käytetään on fyysiesti se "vahva tunnistautuminen". Eli silloin ainoa keino saada satu vastapuolen tietoon on tehdä se autentikointiprosessi sillä tavoin millä koskaan sen teetkään (verkkopankki/henkilökortti/mobiilivarmenne).
Kun kaikki tietää, että se asia on näin. Rikollisilla ei ole mitään kiinnostusta sitä numerosarjaa kohtaan. Miksi olisi, koska se on hyödytön? Sitä ei voi mihinkään käyttää, niin rikoksen tekemiseen tuhlattava energia on täysin turhaa ajanhukkaa.
Täten itse olen edelleen sitä mieltä, että HETU:n käyttö pitää lopettaa ihan kaikessa muussa kuin mihin se alunalkaen tarkoitettiinkin. Se on vain ja ainoastaan ihmisiä erotteleva numerosarjake. Taasen SATU:a aletaan käyttämään sillä metodilla, siihen tarkoitukseen johon se nyt jo on tehty. Eli ihmisten tunnistamiseen.
Täten se tarkoittaa sitä lainmuutosta, jolla asiaa kannustetaan. Jotta asiaa voisi koskaan käräjäoikeuteen viedä, asian viejän (asianomistajan totuusvelvollisuus rikosprosessissa) velvollisuus on toimittaa käräjäoikeudelle tarkka tieto vastapuolesta, ennen kuin voi vastapuolta mistään syyttää. Käräjäoikeuden ei tätä tarvitse tehdä eikä kuulu. Kyllä asianomistajan tehtävä on pitää huoli, että esittää rikossyytteensä oikeaa henkilöä kohtaan kun kerran oikeusprosessi asiassa on mukana. Kätevimmin ja halvimmin tämä hoituu siten, että henkilön tekemän prosessin on taltioinut kolmas osapuoli, jolta tämän tiedon sitten saa. Tunnistautumisen yhtydessä yleensä reaaliajassa mutta ainakin prosessi sinällään on kaikkien mielestä luotettava vahva tunnistautuminen.
Mikään ei ole täydellistä. Eihän tämäkään estä "väärällä henkilökortilla" tiskillä tunnistautumista. Mutta ainakin tämä on jo tarpeeksi hyvä. Absoluuttisen täydellistä on turha odotella. Sitä ei tapahdu koskaan. Eikä voi odottaa.
Tammikuuta 2024 alkaen, mitään Veikkauksen peliä ei pääse enää pelaamaan tunnistautumatta.Ensi vuoden alusta alkaen arpaakaan ei voi ostaa tunnistautumatta.
Vahva sähköinen tunnistaminen ja tunnistautuminen
Nimetön. Tämä on myös yksi osa ongelmaa.
Itse olen tuohtunut tästä asiasta suuresti myös sen vuoksi, että olen henkilökohtaisesti joutunut hoitamaan tällaista sotkua erään läheisen ihmisen kanssa, joka siis on joutunut identiteettivarkaus-helvettiä hoitamaan.
Lehdissä tällä hetkellä annetaan hyvin glorifoitu kuva asian tilasta ja hoidosta.
Todellisuudessa ongelma on juuri todistelu-ongelma. Kun tilanne tulee, ja sinä et ole sitä ostosta ja luottosopimusta tehnyt, ei se toimi vain soittamalla sinne lisämaksulliseen ruuhkaiseen asiakaspalvelunumeroon (sinun kustannuksellasi). Tästä alkaa asetelma jossa tämä luotottanut yhtiö alkaa epäillä SINUN tarinaasi. Olettaen että koitat vain luistella maksusta. Eli siis sinusta tulee todistamisvelvollinen heille (luottoyhtiölle) päin, jotta he suostuisivat katkaisemaan sen perinnän. Vähimmäisvelvoite sinulle on se, että teet asiasta rikosilmoituksen. Eli tavallaan sinä kutsut poliisin sinun todistajaksesi eräänlaisena mekanismina. Kun olet tehnyt rikosilmoituksen - tällä tavalla olet todistanut asiasi.
Toinen ongelma on juuri se poliisi. Se on läpikypsä tähän touhuun. Se tietää tasan tarkkaan olevansa pelkän pellen asemassa mutta kehen poliisi purkaa asian. Tähän uhriin. Siis siihen henkilöön, kenen ei pitäisi mitään edes joutua hoitamaan. Poliisin asenne on "viittitkö sä nyt oikeasti eksä vois hoitaa tätä jotenkin muutenkin kun tää on katos kun meillä on muitakin töitä". Eli joudut lähes rukoilemaan poliisia tekemään asialle jotain. Eihän sinua kiinnosta suoranaisesti se, että saako sitä rikollista kiinni. Sinua kiinnostaa saada se lasku pois päiväjärjestestyksestä ja perintäprosessista kun et kerran ole osallinen koko asiassa.
Lehdissä kuitenkin nyt kirjoitellaan kuin tämä kaikki olisi "no eihän sulla ole mitään velvoitteita kun sehän on ihan helppoa". Ei se ole helppoa. Se on pirun vaikeaa. Mistään ei saa tietoa miten asiassa pitää edetä. Viranomaisilla on asennevamma koko asiaa kohtaan (paitsi ehkä juuri nyt kun kyseessä on näin iso hässäkkä). Niitä firmoja ei piruakaan kiinnosta. Ne hypyttää osatonta ihmistä "löyhässä hirressä", kuin sillä olisi oikeasti jotain velvoitteita hoitaa asiaa.
Ongelma on, että meillä on täällä rekisteri joka pitää hyvin kattavasti kirjaa ihmisten tiedoista. Meillä on täällä täysautomaattinen perintäjärjstelmä, joka käyttää tuota rekisteriä hyväkseen. Eli se tie ulosottoon on hyvin nopea ja tehokas. Ongelmana on juuri tämän järjestelmän tehokkuus toisaalla ja uskomaton tehottomuus sillä puolella kun sattuu jokin virhe. Varsinkin kun "virhe" tässä asiassa on täysin taktikoitu, bisneksen vuoksi tehty, tahallinen asia. Eli kaikki osapuolet tietää koko kuvion kyllä mutta sille ei mitään tehdä. Hyvin nopeasti se viaton uhri huomaa olevansa pelkkä pelinappula tällaisessa sairaassa pelissä, sairaassa ympäristössä. Eikä sitä yhtään lohduta se, miten lehdissä nyt selitellään "kuinka helppoa se on hoitaa ittensä pois sotkusta".
Vielä pahempi on jos joutuu oikeuteen asiasta. Suomessa kun näissä asioissa on vähän taipumus, että saattaa joutua jopa tuomituksi vaikka edelleenkin on se viaton uhri. Eli siis oikeudenkäyntiin joutuminenkin on arpapeliä. Sen nämä firmat myös tietää. Saa olla aikamoiset balssit jos aloittaa uhrina taktiikalla "no nähdään käräjillä sitten". Ei sekään ole niin yksinkertaista.
Ilmoitusvelvollisen on kuitenkin seurattava asiakassuhdetta tämän luvun 4 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla poikkeuksellisten tai epätavallisten liiketoimien havaitsemiseksi. Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset asiakkaista, tuotteista, palveluista, maksuliikenteestä, toimitustavasta tai maantieteellisistä riskitekijöistä, joihin voi liittyä vähäinen rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen riski, ja näissä tilanteissa noudatettavista menettelyistä. 9 §
Sähköiseen rahaan liittyvä poikkeus asiakkaan tuntemisvelvollisuudesta Jos ilmoitusvelvollinen riskiarvion perusteella arvioi sähköiseen rahaan liittyvän rahanpesun ja terrorismin rahoituksen riskin alhaiseksi, ei sovelleta, mitä tämän luvun 2 §:ssä säädetään asiakkaan tunnistamisesta ja henkilöllisyyden todentamisesta, 3 §:ssä asiakkaan tuntemistiedoista ja niiden säilyttämisestä sekä 4 §:n 1 momentissa asiakasta koskevien tietojen hankkimisesta edellyttäen, että seuraavat riskienhallinnan edellytykset täyttyvät: 1) sähköinen tietoväline ei ole uudelleenladattava, tai siihen voidaan tallettaa maksulaitos-laissa tarkoitettua sähköistä rahaa kuukausittain enintään 250 euroa ja välinettä voidaan käyttää vain Suomessa; 2) sähköiseen tietovälineeseen voidaan tallettaa enintään 500 euroa ja sitä voidaan käyttää vain Suomessa; 3) sähköistä tietovälinettä voidaan käyttää vain tuotteiden tai palveluiden ostamiseen; 4) sähköistä tietovälinettä ei voida ladata anonyymillä sähköisellä rahalla; 5) sähköisen tietovälineen liikkeeseenlaskijalla on käytössään riittävät valvontamenetelmät epätavallisten tai epäilyttävien liiketoimien havaitsemiseksi; 6) sähköisestä tietovälineestä voidaan lunastaa käteistä enintään 100 euroa. 10 §
Tehostettu asiakkaan tuntemisvelvollisuus Ilmoitusvelvollisen on sovellettava tehostettua menettelyä asiakkaan tuntemiseksi, jos ilmoitusvelvollinen arvioi 2 luvun 3 §:ssä tarkoitetun riskiarvion perusteella, että asiakassuhteeseen tai yksittäiseen liiketoimeen liittyy tavanomaista suurempi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riski taikka jos asiakkaalla tai liiketoimella on liittymäkohta valtioon, jonka rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämis- ja selvittelyjärjestelmä muodostaa komission arvion mukaan merkittävän riskin EU:n sisämarkkinalle tai ei täytä kansainvälisiä velvoitteita. Valtioneuvoston asetuksella annetaan tarkemmat säännökset asiakkaista, tuotteista, palveluista, maksuliikenteestä, toimitustavasta tai maantieteellisistä riskitekijöistä, joihin voi liittyä tavanomaista suurempi rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen riski, ja näissä tilanteissa noudatettavista menettelyistä. 11 §
Etätunnistamiseen liittyvä tehostettu tuntemisvelvollisuus Jos asiakas ei ole läsnä tunnistettaessa ja henkilöllisyyttä todennettaessa (etätunnistaminen), ilmoitusvelvollisen tulee rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskin vähentämiseksi: 1) todentaa asiakkaan henkilöllisyys hankkimalla lisäasiakirjoja tai -tietoja luotettavasta lähteestä; 2) varmistaa, että liiketoimeen liittyvä suoritus tulee luottolaitoksen tililtä tai se maksetaan tilille, joka on aiemmin avattu asiakkaan nimiin; tai 3) todentaa asiakkaan henkilöllisyys vahvasta sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisistä luottamuspalveluista annetussa laissa tarkoitetulla tunnistusvälineellä tai sähköisen allekirjoituksen hyväksytyllä varmenteella, josta säädetään sähköisestä tunnistamisesta ja sähköisiin transaktioihin liittyvistä luottamuspalveluista sisämarkkinoilla ja direktiivin 1999/93/EY kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 910/2014 28 artiklassa, taikka muun sähköisen tunnistamistekniikan avulla, joka on tietoturvallinen ja todisteellinen. 12 §
Kirjeenvaihtajasuhteisiin liittyvä tehostettu tuntemisvelvollisuus Jos luotto- tai rahoituslaitos tekee maksujen ja muiden toimeksiantojen hoitamisesta sopimuksen (kirjeenvaihtajasuhde) ETA-valtion ulkopuoliseen maahan sijoittuneen luotto- tai rahoituslaitoksen kanssa, luotto- tai rahoituslaitoksen tulee ennen sopimuksen tekemistä hankkia riittävät tiedot vastapuolena toimivasta luotto- tai rahoituslaitoksesta. Luotto- tai rahoituslaitoksen tulee arvioida vastapuolena toimivan luotto- tai rahoituslaitoksen maine ja valvonnan laatu sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä koskevat toimet.
Veikkaus tarvitsee riittävän vahvan pelaajan tunnistautumisen, joko tuolla Tupas-tunnistuksella eli käytännössä pankkitunnusten kautta tai jollain muulla luotettavalla tavalla. Tuo vaatimus tulee Suomen lainsäädännöstä eikä ole Veikkauksen omaa keksintöä.
Vainoharhaisen jokapuolella vakoilua näkevän ei tarvitse pelata veikkauksen pelejä nettipalvelun kautta. Eikä lunastaa niitä kioskilla pelattujen pelien isompia voittojakaan, isompien voittojen kohdallakin joutuu voittoa lunastaessaan todistamaan henkilöllisyytensä.
Veikkaus tarvitsee riittävän vahvan pelaajan tunnistautumisen, joko tuolla Tupas-tunnistuksella eli käytännössä pankkitunnusten kautta tai jollain muulla luotettavalla tavalla. Tuo vaatimus tulee Suomen lainsäädännöstä eikä ole Veikkauksen omaa keksintöä.
Vainoharhaisen jokapuolella vakoilua näkevän ei tarvitse pelata veikkauksen pelejä nettipalvelun kautta. Eikä lunastaa niitä kioskilla pelattujen pelien isompia voittojakaan, isompien voittojen kohdallakin joutuu voittoa lunastaessaan todistamaan henkilöllisyytensä.
[PDF] Henkilön sähköinen vahva tunnistus
Ihalaisen mukaan nyt muutoksella alkaa olla kiire ja joissain tapauksissa voi olla jo myöhäistä. Siitä, minkälaisia ongelmia määräajasta myöhästyminen aiheuttaa, Ihalainen ei osaa varmuudella sanoa, sillä se riippuu siitä, miten yrittäjä sähköistä tunnistautumista käyttää.
miljoonien käyttämä protokolla ei pian kelpaa tunnistamiseen | Tivi
- Tämän joulun arpamyynti oli varsin odotusten mukainen. Vaikka tänä jouluna ostettuja arpoja voi lunastaa ilman tunnistautumista vielä vuoden 2024 loppuun asti, myynnissä ei kuitenkaan ollut havaittavissa sellaista, että arpoja olisi ostettu varastoon. Tämäkin kertoo siitä, että pelaajillemme tunnistautuminen on tuttu toimintatapa ja odotamme tämän sujuvan hyvin myös arpamyynnin osalta, Venojärvi jatkaa.
Nyt näitä pankkitunnuksia jää tuhansia vanhentuneihin tietokantoihin
Veikkauksen sivujen käyttö vaatii lähiaikoina tuon tunnistautumisen, eli et pääse kirjautumaan veikkauksen pelisivustolle jos et tunnistaudu. Ainakaan viimeksi kun veikkauksen sivuilla kävin ei siellä vielä kerrottu tarkkaa ajankohtaa koska tuo tunnistautuminen tulee pakolliseksi.
Ja kyllä, Tupas on suomalainen tunnistautumispalvelu.
ei ne pankkitunnukset mihinkään jää
Veikkauksen sivujen käyttö vaatii lähiaikoina tuon tunnistautumisen, eli et pääse kirjautumaan veikkauksen pelisivustolle jos et tunnistaudu. Ainakaan viimeksi kun veikkauksen sivuilla kävin ei siellä vielä kerrottu tarkkaa ajankohtaa koska tuo tunnistautuminen tulee pakolliseksi.
Ja kyllä, Tupas on suomalainen tunnistautumispalvelu.
sekä veikkaus- ja vedonlyöntipelien toimeenpanemiseen
Voitonlunastuksen hetkellä tarvitaan edelleen alkuperäinen raaputusarpa, jota vastaan voitto maksetaan. Arpavoitot eivät siis tunnistautumisesta huolimatta lähde maksuun kuponkipelien tapaan suoraan asiakkaan peli- tai pankkitilille. Arpavoitto selviää vasta raaputettaessa ja lunastukseen tarvitaan arvan tunnistetiedot, jotka syötetään myyntipäätteelle arvan tarkastuksen yhteydessä. Voitonlunastus ja lisäarvontaan osallistuminen onnistuu missä tahansa Veikkauksen pelien myyntipaikassa.
Olkoot sitten kyseessä Vero, veikkaus, netposti tjms
Samaa Tupassia yrittää veikkaus sivuilla tunkea jatkuvasti näyttöön. Ilmeisesti se on joku suomalainen tunnistus palvelu.
en oo kuitenkaan vielä tuppassiin antanu mitään tunnuksia..