Mitä tapahtuu, jos kuollut voittaa nettilotossa


No jos veikkaa pieniä summia kuitenkin ja jos voittaa, niin se pelitili saattaa pysyä voimassa pitkäänkin. Jos vaikka tekee eurolla viikossa, satanen riittää pitkäksi aikaa. Mutta jos pankkitili on jo lopetettu siinä vaiheessa? Saako veikkaus selville, kenelle pitää lähettää, eli kuka hoitaa asioita?


Kuolintapauksessa Veikkaukseen voi myös soittaa ja ilmoittaa tilanteessa. Pelitilejä koskevia tietoja ei luovuteta kuin henkilölle itselleen ja tietyissä tapauksissa viranomaisille. Mutta kun henkilö kuolee, kuolinpesä on asiakkaan edustaja. Esimerkiksi virkatodistuksella voi todistaa kuuluvansa kuolinpesään.

Kun veikkaus saa tiedon kuolemasta, se palauttaa pelitilillä olevat rahat kuolinpesälle, eli tätä kuolleena lottoamista ei voi harrastaa kovin pitkään.

Vainajan raha-asiat voivat olla nettimaailmassa kaaosta

Kuolinpesälle menevät. Jos ei ole kuponkia ja on siis tehnyt veikkauksen kiskalla niin ei mihinkään. Sama käytäntö elävienkin kanssa.

EU/ETA-alueen ulkopuolella järjestetystä vedonlyönnistä ja veikkauksesta saadut tulot (voitot) ovat veronalaista ansiotuloa (TVL 29 §:n 1 momentti ja 61 §:n 1 momentti). Tulo katsotaan sen verovuoden tuloksi, jona se on nostettu, merkitty verovelvollisen tilille tai muutoin saatu vallintaan (TVL 110 §:n 1 momentti). Tulot ovat veronalaisia riippumatta siitä, maksetaanko ne suomalaiselle vai ulkomaiselle pankkitilille. Tulo on verotettavaa tuloa myös silloin, jos verovelvollinen voi sen halutessaan nostaa, siirtää pelitililtä pankkitilille tai muuttaa käteiseksi. Tulo on veronalaista, vaikka verovelvollinen ei nostaisikaan saamaansa voittoa vaan käyttäisi sen uuteen peliin. Tulon verotusta ei siis voi myöskään lykätä jättämällä varat pelitilille.

Ajatellaan vaikka tilannetta, että on tehnyt ikiloton ja tilillä on rahaa tarpeeksi pitkäksi aikaa, perunkirjoituskin on ehkä jo tehty ennen voittoa. Isommat voitot veikkaus maksaakin tietääkseni ilmoitetulle pankkitilille, mutta jos tili on lopetettu? Vai lopettaako veikkaus pelitilin, eli saako veikkaus tiedon kuolemasta? Ne sijoitetut rahat pitäsi joka tapauskessa palauttaa, mitä pelitilillä on.

Huomionarvioista on, että lahjaveroa ei ole suoritettava toisen kasvatusta tai koulutusta varten tai toisen elatukseksi taikka muutoin antanut toiselle näihin tarkoituksiin sellaisessa muodossa, että lahjansaajalla ei ole mahdollisuutta käyttää lahjoitettua määrää muihin tarkoituksiin. Lahjaveroa ei tarvitse maksaa siitä, että maksaa toisen puolesta päivittäisiä elämisen kuluja, opiskelumaksuja tai muita kasvatus-, koulutus- tai elatusmenoja. Toisen puolesta voi siis maksaa esimerkiksi vuokran, sähkön, koulukirjat tai ruokaostokset. Tällaisesta lahjoituksesta ei tarvitse maksaa lahjaveroa, jos lahjansaaja ei voi käyttää lahjaa muuhun tarkoitukseen. Lahjaverovapauden edellytykset ovat kuitenkin tältä osin erittäin tiukat. Käytännössä toisen henkilön laskut tai kulut tulee maksaa suoraan esimerkiksi vuokranantajalle tai ruokakauppaan. Jos lahjansaajalle annetaan käteistä rahaa kulujen kattamiseen, kyse on verollisesta lahjasta, josta lahjansaajan pitää maksaa lahjaveroa. Verohallinnon tulkinnan mukaan rahalahjoituksesta pitää maksaa lahjaveroa aina, koska lahjansaaja voisi käyttää rahat muuhunkin tarkoitukseen. Sama voi koskea myös esimerkiksi rinnakkaismaksukortin käyttöä. Ks. lisää V.